Sök

Skyddsombud slår larm – osund arbetsmiljö på Klarna

KlarnaArbetsmiljö

Det är inte första gången Klarna får kritik från fackligt håll. Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det finns stora arbetsmiljöproblem på Klarna.

Det menar ett skyddsombud på bolaget som vill att Arbetsmiljöverket ingriper, rapporterar DI Digital.

Begäran lämnades in till Arbetsmiljöverket i förra veckan och i denna beskrivs omfattande problem i arbetsmiljön på det svenska betal- och kreditbolaget.

”Arbetstagare känner sig överarbetade, stressade, utmattade och i individuella fall även särbehandlade jämfört med andra arbetstagare i sina respektive 'team'”, skriver skyddsombudet från fackförbundet Unionen i sin anmälan, rapporterar DI Digital. 

Ombudet menar att ledningen för bolaget, med vd:n Sebastian Siemiatkowski i spetsen, inte tar ansvar för arbetsmiljön och att cheferna inte tar problemen på allvar.

”Många kommer med ångest och oro till jobbet dagligen och många blir långtidssjukskrivna på grund av utmattning”, heter det också i anmälan enligt tidningen.

Inte första gången

Det är inte första gången Klarna får kritik från fackligt håll. När bolaget aviserade personalminskningar våren 2022 borde processen att sett annorlunda ut, menade facken för snart ett år sedan. Den kritiken ledde sedermera att Unionen, som det nu berörda skyddsombudet representerar, stämde bolaget, samtidigt som bolaget gjorde en överenskommelse med ett annat fackförbund, Finansförbundet.

Klarna fick besök av Arbetsmiljöverket förra hösten och myndigheten var inte helt nöjd med vad inspektörerna kunde se och höra. Då lovade bolaget bättring.

“Vi kommer naturligtvis åtgärda de luckor som Arbetsmiljöverket identifierat och är tacksamma för deras feedback”, sa Klarnas kommunikationschef Filippa Bolz vid den tidpunkten.

Nyligen framkom att ha Klarna som arbetsgivare inte lockar ekonomi- respektive it-studenter i lika stor utsträckning som tidigare. 

Klarna har efter den här artikelns publicering skickat en kommentar till Breakit. Den lyder enligt följande: 

"En sk 6:6-anmälan lämnas in till Arbetsmiljöverket av skyddsombudet och det är sedan verkets beslut att ta detta vidare genom att kontakta arbetsgivaren. Det har inte skett och vi har därför svårt att kommentera vad som sägs i anmälan, då vi inte har fått den. Klarna bedriver ett aktivt arbetsmiljöarbete tillsammans med skyddskommittén på Klarna och hanterar arbetsmiljöfrågor enligt etablerade rutiner och processer". 

Läs mer