Sök

Biancas smyckesbolag polisanmält – av tidningen Resumé

Ani Whoe-handelinfluencers

Lovisa Worge, Tomaj Sangchi och Bianca Ingrosso. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Tidningen Resumé polisanmäler Bianca Ingrossos Ani Who för att smyckesbolaget inte vill lämna ut aktieboken.

Bolagets vägran får skarp kritik och kan leda till straff i någon form.

Branschtidningen Resumé, som har fokus på reklam- och marknadsföringsbranschen, håller med en kartläggning avseende ägandet i olika influencerbolag, däribland Ani Who som ingår i Bianca Ingrossos bolagsgrupp och som säljer smycken under varumärket Ani Jewels. 

Därför har tidningens journalister bett om att få se aktieboken i bolaget. Men Ani Who har vägrat lämna ut den trots att alla bolag är skyldiga att göra sin aktiebok tillgänglig för de som önskar titta på den. 

“På grund av våra interna policyer, sekretesskrav och skyddet av personlig information kan vi tyvärr inte dela vår aktiebok med externa parter. Inte minst när avsikten är att publicera informationen till allmänheten”, skriver Ani Whos vd Tomaj Sangchi till Resumé

Tidningen har mot den bakgrunden valt att polisanmäla bolaget för brott mot just Aktiebolagslagen. 

“Vägran att låta någon ta del av aktieboken är straffsanktionerad”, säger Jan Westerberg, enhetschef Bolagsverket, som pekar på att den som “uppsåtligen” inte lämnar ut ägarförteckningen kan dömas till böter eller fängelse. 

Resumé har även pratat med yttrandefrihetsexperten Nils Funcke dömer ut Ani Whos beteende. 

“Jag har svårt att förstå vad det här bolaget har att vinna på den här attityden. Det gagnar dem verkligen inte, utan sätter snarare i gång konspiratoriska tankegångar hos dem som är lagda åt det hållet”, säger Nils Funcke.

Breakit har dock fått tag på hela ägarlistan och det går att läsa mer om den här.

LÄS MER: De står bakom Biancas smyckesbolag – här är hela ägarlistan i Ani Who

LÄS MER: Raketstart för Bianca Ingrossos Ani Who​

Intresserad av e-handel? Den 25 april samlar Breakit den svenska e-handelseliten på E-Com Day för att djupdyka i de viktigaste frågorna för e-handlare just nu. I samband med eventet släpper vi även vår kartläggning "Sveriges 50 högst värderade e-handlare – och 30 rising stars"Biljetter finns här – först till kvarn."

Läs mer