Sök

Crowd1 utreds för ekobrott – efter gryningsräd

Crowd1brott

Johan Staël von Holstein och Jonas Werner Foto: TT / Skärmklipp

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Det uppmärksammade säljnätverket Crowd1 har flera gånger kritiserats för att vara ett pyramidspel. Bolaget fick tidigt uppmärksamhet när it-profilen Johan Staël von Holstein presenterades som vd – men själv menar Staël von Holstein att han aldrig hade någon kontroll över bolaget.
Nu misstänks flera personer i Crowd1:s svenska verksamhet för ekobrott. Det avslöjar SvD i podden It-ikonen och pyramidpengarna.

Det kontroversiella säljnätverket Crowd1 grundades 2018 och har sin bas i Förenade arabemiraten. Men bolaget har starka kopplingar till Sverige både via sin grundare Jonas Werner och via lokala kontor i Stockholm. Länge presenterades också profilen Johan Staël von Holstein som bolagets vd, där han bland annat uttalade sig för Crowd1 i samband med att Breakit och SvD gemensamt granskade verksamheten 2020 och 2021

Upplägget i Crowd1 har kritiserats för att likna ett pyramidspel, bland annat i BBC-dokumentären Unmasking the pyramid kings, och myndigheter i flera länder har varnat för bolaget som själva uppger att de har tiotals miljoner medlemmar. Verksamheten har presenterats som ett säljnätverk, men den enda produkt som har funnits att sälja har varit ett utbildningspaket – det paket som du måste köpa för att få bli medlem i Crowd1. 

Även om Johan Staël von Holstein ofta presenterades som vd för Crowd1 så har han själv förnekat att han någonsin haft den rollen. Han var däremot vd för ICT med bas i Spanien, ett bolag som enligt plan skulle ta över verksamheten i Crowd1. Men planerna förverkligades aldrig och i slutet av 2020 lämnade Johan Staël von Holstein hela Crowd1

Sedan dess har den svenske entreprenören inte pratat om vad som egentligen hände och varför han valde att lämna. Men i podd-dokumentären It-ikonen och pyramidpengarna från Svenska dagbladets podcast Blenda kommer nu en fortsättning på historien. 

Det visar sig att Ekobrottsmyndigheten i november förra året genomförde en gryningsräd mot Crowd1 i Sverige. Bland annat på deras kontor i Epicenter mitt i centrala Stockholm, där polisen beslagtog både datorer och dokument.

Efter gryningsräden är tre ej namngivna personer misstänkta för grovt näringspenningtvätt. Anklagelserna innebär enligt kammaråklagaren Carl Asterius att personerna borde ha kunnat befara att medlen i bolaget var brottsligt åtkomna och att det skulle kunna vara ett klandervärt risktagande att befatta sig med pengarna. Totalt rör det sig om över 100 miljoner kronor som Ekobrottsmyndigheten utreder.

På en fråga från SvD:s reporter Erik Wisterberg om varför de misstänker att pengarna inte är ärligt tjänade blir svaret från Carl Asterius att strukturen liknar just ett pyramidspel. 

Där pengarna medlemmarna tjänar finns i att sälja kurserna de själva köper, “utan i att rekrytera in fler personer att köpa samma utbildning och då få en provision av de här personerna. Som ju är lite av ett klassiskt pyramidspel”.

“Jag är inte stolt”

Idag är Johan Staël von Holstein, som alltså lämnade verksamheten sent 2020, självkritisk till sin medverkan i bolaget. Han uppger också att det har skadat hans trovärdighet och gjort det svårare att få både jobb och pengar. Men också att han lurades in i något som han trodde var någonting annat – ett säljnätverk.

Hur kunde du, med all din erfarenhet, låta dig luras in i det här så lätt?

“Jag är inte stolt över att jag varit där överhuvudtaget med tanke på hur det blev. Men med tanke på hur det blev, det hade kunnat bli så jädra mycket bättre och så annorlunda”, svarar Johan Staël von Holstein i podden. 

Jonas Werner vill inte kommentera polisutredningen men säger att han aldrig fick intrycket av att Johan Staël von Holstein kände sig lurad.

“Han har aldrig heller uttryckt något sådant vare sig till mig eller till någon av mina närmaste medarbetare”, säger han i ett mejl till Erik Wisterberg. 

Crowd1 är fortfarande aktiva idag och har bland annat meddelat att de ska släppa en egen kryptovaluta i år.

Läs mer