Sök

KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: Nato som nytt djur på den europeiska VC-marknaden – dags för Sverige att leverera

riskkapital

Mikael Pawlo är fristående krönikör på Breakit. Foto: TT/Press

Breakit

Breakit

Det rör på sig i Europa. Det är dags för Sverige att leverera ett digitalt Bofors, skriver Mikael Pawlo i sin helgkrönika.

Det har inte rönt särskilt stor uppmärksamhet i Sverige, men i veckan som gick publicerade Nato att de kommer att placera högkvarteret för sin nya innovationsfond i Nederländerna. En mer rimlig placering hade varit Sverige. Vi är vassa på innovation inom vapen och deeptech och säkerhet. Det kanske är värt att påminna om att det är vi som delar ut Nobelpriset. Nu finns det ett litet krux, givetvis. Sverige är inte medlemmar i Nato.

Den här fonden är ingen liten sak. Den skall investera 1 miljard euro i early stage startups i Europa. Det är sanslösa belopp för early stage. Som en jämförelse kan nämnas att totala early-stage-investeringsvolymen (dvs pre-series A) enligt Sifted var 5,8 miljarder euro år 2022. Nu vet vi inte vilken hastighet Nato har tänkt investera sitt kapital med, men siffrorna ger vid handen att det är betydande belopp årligen som kommer avsättas.

Det här är sålunda ett nytt djur på den europeiska VC-marknaden

Fonden kommer särskilt att söka efter deep tech-initiativ, men allt som kan stärka den gemensamma säkerheten är av intresse. Det som är lite speciellt är att Nato sannolikt är en exitmöjlighet för den som får Natos fond som investerare. Det är knappast avkastning man är ute efter. Fonden kontrolleras och finansieras i slutändan av Natos medlemsländer. Något liknande initiativ för multipla staters engagemang i venture capital känner åtminstone denne krönikör inte till. Det här är sålunda ett nytt djur på den europeiska VC-marknaden. Vi har tidigare sett CIA:s venturegren In-Q-Tel som ett exempel på när statliga aktörer skapar riskkapitalbolag som ger sig in i startup-världen. In-Q-Tel har minst en svensk investering, nämligen i Recorded Future och det verkar ha fungerat bra. Annars skulle man kanske vilja anföra att det är komplicerat med en aktör av den här typen som ägare. Det kanske det kan vara för vissa typer av projekt. För andra är det en fördel.

Hade han varit svensk hade han varit en av Sveriges bästa investerare

Svenskbekante tysken Dr Klaus Hommels är ordförande för fonden. Till vardags kör han riskkapitalbolaget Lakestar och är känd i Sverige för att ha sålt lite tidigt i King, före Candy Crush, men gjort jätteklipp i Spotify, Klarna och Skype. Hade han varit svensk hade han varit en av Sveriges bästa investerare. Dr Hommels är en fantastisk rekrytering lindrigt uttryckt. Det är på nivån att det är svårt att förstå vad som motiverar honom att ta uppdraget. Men Nato skall vara väldigt glad för denna rekrytering.

Dr Hommels bör nog titta på Sverige som ett av sina första uppdrag. Det finns väl skäl möjligen för hugade startups att vänta in ett medlemskap innan man börjar pitcha, men sedermera skapar detta helt nya möjligheter, särskilt för forskningsintensiva projekt som kan varit svårt att hitta finansiering till när riskkapital-fondhorisonterna ofta är 5-7 år.

Det rör på sig i Europa. Det är dags för Sverige att leverera ett digitalt Bofors.

Kanske får vi se Nato i captablen?

MIKAEL PAWLO, fristående krönikör på Breakit, VP Brand på Bokio, motvillig serieentreprenör och styrelseproffs. Han gjorde inte lumpen.

Läs mer