Sök

Chatbottarna är redan i en snurra av falska nyheter: “Shitshow”

MicrosoftGoogleTech

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Kommer chatbottarna minska desinformationen på nätet?

Frågar du vid fel tillfälle så ser det inte särskilt ljust ut.

Mänskligheten har skaffat sig en nytt digitalt bollplank, en tjänstemannaassistent som Bill Gates uttrycker det. Vi snackar om AI-chattrobotarna som lanserats på bred front och där de stora amerikanska techbolagen inte har varit sena med att haka på trenden. Microsoft har redan integrerat Open AI:s ChatGPT i sin sökmotor Bing och Google har hunnit köra ut sin egna version, Bard. 

Konsekvenserna av en AI-revolution tycks närmast oöverblickbara men en fråga man kan ställa sig redan nu – när tekniken hittat hem i sökjättarna – är den här: 

Kommer AI kunna råda bot på spridningen av desinformation på nätet?

Nyhetssajten The Verge skrapar på ytan av den här frågan och stöter direkt på otvetydiga betänkligheter.

Reportern frågar nämligen Microsofts chatbot om Googles dito Bard har stängts ner och får till svar att jajamensan, den är nedstängd. Bard hänvisar till en nyhetsartikel som i sin tur diskuterar en tweet där en användare frågar Bard när den kommer stängas ned och Bard påstår att detta redan har skett. Bard har då fått den så kallade informationen från en kommentar på Hacker News där en användare skämtar om det – och där någon annan låtit ChatGPT skriva en falsk nyhetsartikel om det hela. 

Snurrigt? Jo, jag tackar. Fjolårets julgransbelysning är lättare att reda ut. Det tycker The Verge också som kallar det hela för en ”shitshow”.

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer