Sök

VNV tar in över 300 miljoner – det här ska de köpa för pengarna

BlaBlaCarVNV Global

Per Brilioth Foto: TT

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det börsnoterade investmentbolaget VNV Global, med vd:n Per Brilioth i spetsen, tar in flera hundra miljoner kronor från ägarna.

En stor del av det nya kapitalet går rakt in ett av portföljbolagen.


VNV Global vill genom en företrädesemission ta in 328 miljoner kronor från ägarna. Bolaget har redan fått åtaganden och garantier från främst de större ägarna som täcker hela beloppet.

En stor del, eller cirka 280 miljoner kronor, av pengapåsen från emissionen går till köp av nya aktier i Blablacar som är en bilpoolsplattform för längre resor. VNV äger redan drygt 10 procent av Blablacar, en andel som enligt investmentbolaget självt är värd drygt 1,4 miljarder kronor. 

Nu har VNV en möjlighet att köpa fler aktier varefter ägarandelen skulle öka till 14 procent. 

"VNV Global tror att Blablacar är på god väg att bygga en värdefull plattform för transport likt vad AirBnB har byggt för logi. Som tidig investerare i Blablacar vill VNV Global kunna öka dess engagemang i bolaget ytterligare och fortsätta stötta bolagets ledning i sin resa att förändra resebranschen", motiveras köpet av VNV.

Blablacar dubblade sina intäkter under 2022 (men hur stor omsättningen blev framgår inte av VNV:s kommunikation). Blablacar, som hade 6 miljoner aktiva förare under 2023, siktar på att redovisa ett positivt rörelseresultat före av- och nedskrivningar för 2023. 

“Blablacar är det bolag i vår portfölj vars kärnverksamhet mest påminner om nätverkseffekternas heliga graal, radannonser, där likviditeten mellan ett mycket fragmenterat utbud och en mycket fragmenterad efterfrågan ger mycket höga inträdesbarriärer”, säger VNV:s vd Per Brilioth.

Kursen i emission ligger på 20 kronor per aktie. Aktien i VNV stängde på 19,70 kronor på onsdagen. Aktieägare som inte deltar i emissionen kommer att späs ut med 12 procent. Flera av VNV:s storägare har lovat att teckna sin andel, och vissa av dem mer än så. Det handlar om Acacia Partners, Öhman, Black Ice Capital och Baillie Gifford. 

Läs mer