Sök

Brand vid Renewcells fabrik – aktien störtdyker

H&MRenewcellMiljö

Renewcells fabrik i Sundsvall. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det brinner i textilåtervinningsbolaget Renewcells anläggning i Sundsvall.

Brandskadornas omfattning är inte kända, men aktien i bolaget dyker.

Det var strax efter klockan 15 som Renewcell meddelade att en brand brutit ut vid bolagets återvinningsanläggning i Sundsvall.

“Räddningstjänsten är på plats för släckningsarbete och samtliga medarbetare är utrymda och bekräftats i säkerhet. Renewcell arbetar med att etablera en översikt av situationen”, hette det i pressmeddelandet.

Bolaget har en teknik som används för att bryta ned cellulosan i bomulls- och viskostextil, för att kunna återvinna klädesplagg till ny textilråvara. Anläggningen i Sundsvall är bolagets största. 

Kring klockan 16.40 kunde bolaget meddela att branden, som inträffade i anläggningens rivarutrymme, hade släckts. Ingen människa har kommit till skada

"Renewcell arbetar med bedömning av skadorna och eventuella förseningar eller kostnader som branden kan innebära för upprampningen av Renewcell 1", skrev bolaget i det andra pressmeddelandet för dagen. 

H&M är största ägare i Renewcell med drygt 10 procent av aktierna. Kappahl har också varit storägare, men den kedjan sålde alla sina aktier hösten 2021.

Aktien dök brant efter beskedet om branden. Kring klockan 16.50 hade den backat med cirka 16 procent. Tidvis uppgick nedgången till mer än 20 procent. Börsvärdet uppgår till knappt 3 miljarder kronor. 

Läs mer