Sök

Annonssamarbete med IKEA

Inredarens fem ”måstemöbler” till det flexibla drömkontoret

TROTTEN Förvaringsmöbel på hjul, 560:- exkl moms, och TROTTEN Skrivbord 1436:-/st exkl. moms

Tobias Lundgren

Hur definierar en riktig inredningsexpert det flexibla kontoret – och vilka möbler ser hon som självklara till en sådan arbetsplats?
Så här svarar Petra Magnusson, företagsinredare på IKEA.

Som en av möbeljätten IKEA:s många företagsinredare i Sverige möter Petra Magnusson dagligen kunder som vill leva upp till de anställdas förväntningar på ett flexibelt kontor år 2023. Men vad tänker hon själv att det begreppet innefattar?

”För mig handlar det om ett kontor där jag kan välja arbetsplats beroende på vilken uppgift jag ska utföra i stunden. Om jag ska arbeta fokuserat vill jag sitta avskilt, gärna omgiven av skärmväggar eller någon annan avskiljning. Men det ska även finnas goda möjligheter för att sitta öppet tillsammans med kollegorna och få energi av varandra”, säger hon.

”Tjänar på att använda ytorna mer effektivt”

Ett flexibelt kontor bör också erbjuda mötesrum i olika storlekar.

”Om det är möjligt så bör det finnas rum för allt från två personer och ända upp till större konferensrum. Eller mer spontana ytor med soffor och soffbord där man kan ha mer avslappnade möten.”


TROTTEN Förvaringsmöbel på hjul, 560:- exkl momsLÅNGFJÄLL Konferensstol 1996:- exkl. moms

Ergonomi blir allt viktigare att tänka på, för att våra kroppar ska orka med i tempot som hålls på många kontor. Där spelar höj- och sänkbara skrivbord en stor roll, så att alla kan välja arbetsposition mer fritt. Kontoren bör också erbjuda gott om platser med mjuk och avslappnande sittning, där medarbetarna kan pusta ut en stund efter intensiva möten.

”Kontor idag tjänar mycket på att använda sina ytor mer effektivt, med många utspridda arbetsstationer som de anställda kan röra sig mellan. Det bidrar till rörelse och ergonomi vilket kan höja kreativiteten. Och sociala mötesplatser som lunch och fikaytor låter en tanka lite energi från kollegorna under dagen.

”Sedan är det viktigt att komplettera inredningen med växter, textilier och bra belysning för att skapa en harmoni på hela arbetsplatsen.”

Här är fem inredningsdetaljer Petra själv skulle välja till sitt flexibla drömkontor:


BEKANT Skrivbord sitt/stå 4156:- exkl. moms - Ett höj och sänkbart bord där man håller kroppen i rörelse, vilket gör så att man både mår och arbetar bättre.

JÄRVFJÄLLET Kontorsstol 3196:- exkl. moms - En ergonomisk arbetsstol med regler- och låsbara gungfunktioner som ger ökad stabilitet och kontroll i olika sittlägen. Ryggstödets nätmaterial släpper igenom luft till ryggen under långa sittpass. Nack- och svankstödet går också justera efter individuella behov.

LIDKULLEN Aktivt sitt-/ståstöd 1436:- exkl. moms


EILIF Avskärmning 50x150 cm 1596:-/st exkl. moms - Flexibla avskärmningsväggar som enkelt skapar en lugn och avskild zon där man kan arbeta ostört.


ELLOVEN Whiteboard/anslagstavla med hjul 1436:- exkl. moms - Låt idéerna spruta under spontana möten och spara anteckningarna på den här dubbelsidiga whiteboarden. Eftersom den har hjul går ELLOVEN enkelt att flytta runt mellan stängda mötesrum och öppna mötesytor.


ÖJULF Laptopstöd 184:- exkl. moms - Ett laptopstöd som är format efter midjan och låter dig ta anteckningar på ett bekvämt sätt under spontana möten i fåtöljen eller soffan.

LÄS MER: Det här gör IKEA:s företagsinredare och så kan de hjälpa dig!

Läs mer