Sök

Tester avgör H&M-personalens framtid: ”Vissa har fått göra 30 stycken”

H&M

H&M:s vd Helena Helmersson. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

1500 ska bort på H&M Business Tech. Varslet meddelades strax innan jul. Nu har H&M inlett en kartläggning av personalens intelligenser och personlighetstyper för att avgöra vilka som får gå. Enligt fackordföranden ringer folk och gråter av stressen.

H&M Business Tech som ansvarar för driften av alla it-system på klädjätten ska minskas från 3500 till 2000 tjänster. Enligt SvD:s uppgifter pågår nu en stor kompetenskartläggning för att ta reda på vilka i personalen som får vara kvar och vilka som tvingas bort. De anställda måste göra kunskapsbaserade prov samt intelligens- och personlighetstester. 

En ingenjör som tidningen har pratat med säger att ledningen saknar fingertoppskänsla som varslade om att 1.500 anställda skulle sägas upp strax innan julledigheten. Hen vänder sig mot de tester som nu genomförs. 

”Man känner sig inkompetensförklarad när H&M väljer att utsätta oss för massa tester.”

Fackordföranden för Unionen på H&M, Robin Olofsson, bekräftar att kartläggningen har påverkat anställda negativt. Han säger till SvD att människor har ringt och gråtit då de varit så stressade. 

”Vissa har fått göra upp emot 30 stycken.”

H&M:s presskontakt Cecilia Alpstig skriver i ett mejl till tidningen att testerna är till för att bolaget i framtiden ska kunna bemanna verksamheterna på rätt sätt.

H&M sjösatte ett kostnads– och effektiviseringsprogram i slutet av 2022. 


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer