Sök

Fokus på skuld och bättre kassaflöde för Humble – växer organiskt med 20 procent

Humble GroupFoodtech

Simon Petrén.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Humble skulle fokusera mindre på förvärv och mer på balansräkningen och skulden i det förra kvartalet. Nu har ansträngningarna börjat betala av sig, enligt det färska bokslutet.

I rapporten visar Humble en organisk tillväxt på 20 procent. Vd:n Simon Petrén är optimistisk.

”Vi står väl rustade inför 2023.”

Tandborstkoncernen och foodtechförvärvaren Humble Group har offentliggjort sitt bokslut för fjolåret. I det framkommer bland annat att året avslutades med en organisk tillväxt på 21 procent. 

”Det är mycket högre än vad den underliggande FMCG-marknaden växer och visar att efterfrågan på våra hälsosamma och hållbara produkter är både stark och uthållig”, kommenterar Humbles vd Simon Petrén

Han skriver att den positiva utvecklingen har följt med in i första kvartalet där Humble nu taktar en organisk tillväxt på över 20 procent med ökad lönsamhet. 

”Min bedömning är att vi står väl rustade inför 2023”, uppger vd:n. 

I den färska rapporten har bolaget lyckats med sin ambition att stärka balansräkningen genom att frigöra rörelsekapital. Bolaget har i det fjärde kvartalet fördubblat sitt operativa kassaflöde till 247 miljoner kronor och kunnat minska sin nettoskuld med 121 miljoner kronor till 2,3 miljarder kronor. 

Omsättningen snudd på fördubblades i det fjärde kvartalet till 1.606 miljoner kronor. Rörelseresultatet vände från minus till plus och landade på 63 miljoner kronor. 

Humble har genomfört en mycket stor mängd förvärv under de senaste åren. I höstas antydde Simon Petrén att köp-tempot kan komma att bli lägre framgent. Den strategin upprepas i bokslutet för 2022: 

”Även om vi kommer att hålla ett lugnare förvärvstempo än de senaste två åren, avser vi att fortsätta växa med selektiva strategiska förvärv om rätt möjligheter uppstår. Ett långsammare klimat kommer också ge möjligheten att förvärva bolag till lägre värderingsmultiplar.”

Humble skriver vidare att man tar steg mot ett listbyte på börsen till Nasdaqs huvudlista. Bolagets aktie har i backspegeln haft ett tufft år med en nedgång på nära 45 procent det senaste året. 

Strax innan jul blev det plötslig fart på Humbles aktie. Då avslöjades koncernen att den blivit uppvaktad av en friare. 

“Humble Group har under hösten varit i långtgående diskussioner och process med ett internationellt riskkapitalbolagbeträffande ett potentiellt offentligt uppköpserbjudande avseende förvärv av samtliga aktier i Humble. Intressenten och vissa aktieägare i Humble har inte kommit överens om priset för det potentiella uppköpet och diskussionerna med intressenten har nu avslutats”, skrev bolaget i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Här är 19 stekheta foodtech-bolag som vill förändra världen – uppstickarna, ägarna, siffrorna och analyserna

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer