Sök

Amazons börsras tuff smäll för de anställda – ersättningen kan halveras

Amazone-handel

Andy Jassy är ny vd Amazon. Foto: Isaac Brekken/AP Images for NFL

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Chefen kallas en av de mest överbetalda i USA. Nu vill han att de anställda ska tänka som ägare.


När det går bra för Amazon så går det bra för de anställda. Åtminstone har fallet varit så för en del kontorsanställda vid e-handelsjätten. Wall Street Journal skriver att personal har fått en del av sina löner utbetalda i bundna aktier inom ramen för bolagets incitamentsprogram. 

Men som tidigare nämnt, när det går bra så är det bra. När det går dåligt kan incitamentsprogrammet kännas som en riktigt kass idé. På ett års tid har Amazons aktie fallit i värde med 50 procent. Den innebär att Amazon-anställda kan se sina inkomster sjunka mellan 15 och 50 procent, säger källor med insyn till WSJ.

De rejält kapade kompensationerna kommer kort efter att Amazons vd Andy Jassy utfärdat ett stridsrop till personalen efter att 18.000 personer varslats om uppsägning på techgiganten. Enligt en läckt inspelning som Insider tagit del av ska Jassy ha sagt att det kommer att ta ”många månader” att vända utvecklingen på företaget och att åtgärderna som sätts in sannolikt kommer att ”missförstås” av marknaden.  

Amazonchefen uppmanade vidare arbetsstyrkan att tänka som ”ägare”, något som även en talesperson för bolaget säger till Fortune

”Vår lönemodell är menad att uppmuntra anställda att tänka som aktieägare. Det är därför vi kopplar samman den sammanlagda kompensationen med bolagets långsiktiga prestation.”

Andy Jassy själv har kallats en av de mest överbetalade toppcheferna i USA efter att det avslöjades att han hade en årslön på 212,7 miljoner dollar – alltså väl över två miljarder kronor. Det kan jämföras med medianlönen på Amazon på 32.855 dollar, motsvarande nära 346.000 kronor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer