Sök

Guestit hjälper dig hyra ut på Airbnb – har vuxit med över 130 procent och öppnar för att ta in kapital

Guestit

Pontus Kruth, vd Guestit.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Guestit vill axla och optimera korttidsuthyrning och har de senaste åren haft en omsättning som pekar rakt uppåt.

Det är träget arbete – inte riskkapital – som ligger bakom succésiffrorna men dörren till externa investerare har nu ställts på glänt. Det avslöjar en av medgrundarna för Breakit.

Voi-grundaren Fredrik Hjelm hann innan elsparkcyklarna blev huvudshowen även vara med och starta Guestit 2017. Det är ett bolag som hjälper kunder att optimera korttidsuthyrning via till exempel Airbnb genom att ansvara med allt från städning och fotografering till överlämning av nycklar. Typ som en hotellservice fast med privatpersoners bostäder. 

“Anledningen till att man ska anlita oss är att det är skitjobbigt att göra det själv”, sa Elias Högmark när han var vd 2018

Fredrik Hjelm, som fortfarande sitter i styrelsen och bildar grundartrio tillsammans med Olof Kernell och Elias Högmark, är märkbart stolt över vad det första bolaget har åstadkommit. Det märks inte minst i ett inlägg på Linkedin. 

Där skriver Fredrik Hjelm att Guestit hade en omsättning på 42 miljoner kronor förra året och att bolaget har vuxit med 130 procent årligen de senaste tre åren. 

För i år ser det än så länge (det är bara februari trots allt) ut att gå med samma rasande tillväxtfart. Bolaget taktar en omsättning på 100 miljoner kronor, skriver Voi-vd:n.

”Lönsamma sedan dag ett, inget kapital rest”, skriver Fredrik Hjelm och tillägger att Guestit bara har två heltidsanställda. Resten är automation och vikarier. 

Han skriver att han hyser respekt för Olof Kernell och Guestit-vd:n Pontus Kruth som har ”kämpat på oavsett utmaningar”.

När Breakit hör av sig till Olof Kernell, CTO på Guestit, pekar han på att de svåra covid-åren gav bolaget möjlighet att ”hyperfokusera” på förädling för att stärka affären, bland annat genom AI-baserad prisoptimering. 

”Detta kombinerat med att vi idag vuxit till en etablerad aktör har möjliggjort att allt fler fastighetsägare fått upp ögonen för oss som ett bra alternativ. Teamets insatser med ovan samt att resandet återhämtat sig har lagt grunden för den explosionsökande efterfrågan vi sett det senaste året”, uppger han i ett skriftligt svar. 

Öppnar för externa investerare

Fredrik Hjelm lyfter fram Guestits förmåga att växa utan riskkapital. Men den dörren är inte stängd och förseglad, enligt hans medgrundare Olof Kernell. 

”Hittills har vi varit självfinansierade men vi ser löpande över våra alternativ för att ta vara på framtida tillväxtmöjligheter. Det är möjligt att vi gör en mindre equity-runda eller tittar på någon form av skuldfinansiering i närtid för att växla upp ytterligare de kommande åren.”

På tre års sikt är målet att Guestit ska omsätta 250 miljoner kronor med ett lönsamhetsmål på 5-10 procent av omsättningen. 

”Vi strävar mot att vara en självklar helhetspartner för alla fastighetsägare som vill maximera sina intäkter från bostäder genom datadriven intäktsoptimering och vårt operationella know-how. För att nå dit kommer vi komplettera vårt erbjudande med en lösning för företagsbostäder, som innefattar uthyrning med något längre uthyrningstid”, skriver han. 

”Att kunna erbjuda större bredd på uthyrningen och optimera uthyrningstiden ger våra fastighetsägare högsta möjliga intjäning oavsett läge. Detta kommer ge oss en stor konkurrensfördel de kommande åren.”


Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer