Sök

Nakd-grundaren Jarno Vanhatapio om misslyckandet: “Vi kom inte överens om någonting”

NakdMode

Jarno Vanhatapio, Nakd

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Förra året blev turbulent för modebolaget Nakd med tre vd:ar på ett år.
Nu medger grundaren Jarno Vanhatapio: ”Jag klantade till det”.

2022 var ett stormigt år för e-handlaren Nakd. Det inleddes med att grundaren Jarno Vanhatapio meddelade att han slutade som vd. Han lämnade över stafettpinnen till Anders Kristiansen som inte direkt blev långvarig på posten. Redan i april, bara en dryg månad efter att han hade tillträtt, sade han upp sig med svidande kritik mot bolaget. Därefter följde ett sparpaket där 30 procent av personalen fick lämna och en riktigt tung förlust på nästan en halv miljard. 

Nu har Nakd en ny tillförordnad vd i Oscar von Konow, som varit på bolaget nästan sedan starten och Jarno Vanhatapio anser att den nuvarande ledningen är den bästa som Nakd kan ha. Det säger han i DI:s ”Mitt i Bruset” där han också reflekterar över varför det blev så stökigt i toppen på modebolaget. 

”Jag klantade till successionen lite”, säger han och påpekar att det blev en krock mellan honom, som operativ grundare, och en ny vd. 

”Vi kom inte överens om någonting”, säger han om dansken Anders Kristiansen. 

Idag säger Jarno Vanhatapio att han lärt sig att vd:n måste få bestämma utan att grundaren är där ”och pillar”. 

På sin väg mot lönsamhet har Nakd inte bara skurit ned på personalen. Bolaget har kapat i marknadsföringsbudgeten och fokuserat på marknader där man redan är starka – som USA, Frankrike och Storbritannien. Det berättade den nya vd:n Oscar von Konow tidigare i år. 

“Vi går med stormsteg mot lönsamhet på bolagsnivå och kommer att nå det under 2023”, sa han för en dryg månad sedan. 

Breakit har tidigare berättat att Nakd är i behov av att säkra ytterligare 300 miljoner i finansiering. De uppgifterna har bekräftats av den tillförordnade vd:n.

“För att ta oss till ett lönsamt 2023 och stärka balansräkningen planerar vi ytterligare en runda, där vi även tittar på externt kapital.”

Nakd omsatte 2,3 miljarder kronor 2021 och gjorde en förlust på 537 miljoner kronor. I samband med att bolaget tog in pengar i fjol kapades värderingen från tidigare 5,5 miljarder kronor till 1,2 miljarder kronor. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer