Sök

Pierce resultat kraschade: “Pressade lönsamheten väsentligt"

Piercee-handelBörs

Willem Voss vd Pierce

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Under den gångna rapportperioden har flera av de noterade e-handelsbolagen visat att de klarat sig riktigt bra med tanke på de tuffa förutsättningarna.

Men det gäller inte motorcykelfokuserade Pierce, visade fredagens rapport.

E-handelsbolaget, som säljer motorcykelhjälmar och andra mc-tillbehör, gjorde ett rörelseresultat på -31 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, en försämring med 37 miljoner från motsvarande tidpunkt föregående år.

“Fortsatt tuffa marknadsvillkor och allmänt höga lagernivåer pressade lönsamheten väsentligt”, skriver Pierce tillförordnade vd Willem Vos i rapporten för det fjärde kvartalet.

Omsättningen uppgick samtidigt till 427 miljoner kronor, en minskning med 3 procent om man räknar bort de positiva valutaeffekterna. Och det är tydligt att Pierce har prioriterat att få ut varorna från sitt lager, och det har pressat bruttomarginalen som backade från 44,5 till 37,8 procent. Å andra sidan förbättrades kassaflödet och det uppgick till 16 miljoner under perioden.

“Lagret har minskat med närmare 30 procent i volym sedan utgången av 2021 och har också en bättre sortimentsmix”, konstaterar Pierces vd.

Bättre frakt

E-handelsbolagets vd konstaterar även att höga fraktpriser fortsätter att plåga lönsamheten. Fraktraterna har visserligen gått ner, något Breaktis trogna läsare vet, men det finns fördröjningseffekter i Pierces resultaträkning.

“När nuvarande priser på frakt får fullt genomslag bör bruttomarginalen öka med cirka 3 procentenheter. Vi förväntar oss en gradvis förbättring från reducerade shippingkostnader under de kommande kvartalen”, skriver Pierce-chefen.

Willem Vos tog över som tillförordnad vd efter Henrik Zadig som i november lämnade vd-stolen efter cirka år. Han har nu en grannlaga uppgift framför sig. I rapporten listar han tre prioritering i det korta perspektivet: stärka likviditeten, genomföra sparprogrammet och “säkerställa skalfördelar”.

Största ägare i Pierce är numera Verdane som köpte aktierna av grundarna Daniel Petersen och Stefan Rönn när de tackade för sig sommaren 2022. Duon gjorde även en bra affär när de sålde aktier för många miljoner i börsnoteringen våren 2021. Priset inför noteringen låg på 64 kronor per aktie. Aktien har harvat kring 9-10 kronor sedan i somras. Förra våren tog bolaget in nästan 350 miljoner kronor i en nyemission. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer