Sök

Embracer ökade vinsten – men missade förväntningarna

Embracer GroupGaming

Lars Wingefors, vd Embracer. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Vinsten lägre än analytikerna hade hoppats på.

Embracer har lämnat rapport för det tredje kvartalet och till skillnad från hur det har varit historiskt följdes inte morgonens delår av ett pärlband av pressmeddelande som förkunnade nya förvärv.

Morgonens delår visade däremot både vinstlyft och högre omsättning för den svenska speljätten. Försäljningen ökade med hela 128 procent jämfört med motsvarande period i fjol. 

Här är några hårda nedslag från rapporten: 

• Omsättningen kom in på 11.622 miljoner kronor (5091).

• Rörelseresultatet landade på 226 miljoner kronor (-259).

• Justerade rörelseresultatet blev 2009 miljoner kronor (1130).

Samtidigt hade analytikerna väntat sig mer. Enligt Infronts sammanställning väntade sig analytikerna att det justerade rörelseresultatet skulle landa på 2.498 miljoner kronor och att rörelseresultatet skulle komma in på 914 miljoner kronor. 

I vd-ordet konstaterar samtidigt Lars Wingefors att bolaget har levererat enligt ledningens förväntningar. 

Han skriver att den organiska tillväxten, som låg på minus 3 procent, förklaras av en svår jämförelseperiod och att det helt enkelt inte släpptes lika många spel för PC och konsol. Detta berodde på förseningar som meddelats under tidigare kvartal.

Lönsamheten inom PC och konsol påverkades också av avskrivningar av spelutvecklingskostnader för titlar som lanserades under Q1 och Q2 med lägre avkastning, inklusive nylanseringen av Saints Row.

Marknadsläget har också ändrats, noterar gaming-vd:n.  

”Vi ser fortsatt en positiv utveckling för spel med kontinuerliga uppdateringar av innehåll och kampanjer (”live game services”) och våra starkaste varumärken, men ser även en mer normaliserad marknad för vissa kategorier, delvis på grund av minskad köpkraft hos konsumenter, efter starka år under 2020 och 2021.” 

För det fjärde kvartalet spår Embracer säsongsmässigt lägre aktivitet för mobilspelssegmentet samt lägre annonspriser.

Embracer upprepar prognosen för helåret 2022/2023 på ett justerat rörelseresultat på 8,0-10,0 miljarder kronor och prognosen för 2023/2024 på 10,3-13,6 miljarder. 

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer