Sök

Ny aktivist i Spotifys ägarlista – kan bädda för fler sparpaket

SpotifyInvesterare

Daniel Ek, vd Spotify.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Daniel Ek har fått en ny ägare att hålla nöjd.

Det San Francisco-baserade investmentbolaget Valueact Capital Management har tagit en position i streamingjätten Spotify. Draget tolkas som att Spotify, med vd och grundare Daniel Ek i spetsen, kommer att vara tvungna att dra åt svångremmen ytterligare, skriver den amerikanska nyhetsbyrån Bloomberg

Valueacts vd Mason Morfit avslöjade aktivitstfondens ”nyaste investering” under ett framträdande i New York – utan att för den delen avslöja storleken på ägarandelen – vilket fick aktien att studsa upp nära fem procent följande handelsdag. 

Spotify har också bekräftat att en ny ägare har klivit in. ”Vi välkomnar Valueact som en investerare i Spotify”, hälsar en talesperson på techjätten.

Men vad kommer den nya ägaren betyda för Spotify?

Ser man tillbaka på Valueacts agerande historiskt så har bolaget en tendens att knuffa bolag det investerar i mot högre konsumentpriser och förbättrade marginaler, skriver Bloomberg. 

Den aktivistiska ägaren kan alltså försöka pressa Spotify att höja priserna, som i dagsläget ligger under konkurrenter som Amazon och Apple. 

Men det återstår att se hur mycket inflytande Valueact verkligen får i Spotify. Daniel Ek kontrollerar tillsammans med medgrundaren Martin Lorentzon en majoritet av rösterna i bolaget. 

Spotify har dessutom redan sjösatt ett sparprogram. Förra månaden meddelade musikjätten att 500 tjänster ska bort globalt. 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer