Sök

Rafflande första pitchdag i Shift: “Jag såg en gnista tändas i juryns ögon!”

HappyLifeYour BeetShift

Tre bolag som inledde pitchdagarna i Shift: HappyLife, Ballerpage och Your Beet.

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Idag drog Shifts första pitchdag igång på Ingager i Stockholm. Det var ett gäng förväntansfulla entreprenörer som stegade in i juryrummet för att hålla sina hisspitchar. Breakit tog tempen på teamen!

258 entreprenörer har nu blivit 40.

Under fyra dagar samlas de Shift-entreprenörerna som gått vidare till semifinalen i Shift-partnern Ingagers lokaler vid Garnisonen i Stockholm. Stämningen är både glad och spänd när teamen glider in genom entrén. 

Breakit var på plats för att känna lite på nerverna.

Shift-juryn består i år av ett 20-tal personer från våra partners, som alla kommer sitta under olika dagar i veckan.

Under onsdagen var det Jimmy Johansson från Ingager, William Appelgren från Novax, Mia De Bésche från Almi Invest och Alexander Ahlqvist från SEB som tillsammans med Blings Deqa Abukar fick träffa teamen. Instruktionerna är enkla: tio bolag, fem minuter för pitch och fem minuter för frågor från juryn. De får sedan sätta poäng på respektive bolag.

LÄS MER: De är klara för semifinalen i Shift: “Svårt att välja”
BREAKIT TV: Breakits tv-sändning från Shift-uttagningen

I lobbyn hittar vi Muhib Lafta från HappyLife, en agetech-tjänst som håller de äldre aktiva, hjälper till med vardagssysslor och samtidigt erbjuder jobb till ungdomar. Muhab Lafta och medgrundaren Elis Hodzic har arbetat med HappyLife i cirka ett halvår och finns än så länge i Uppsala.

Han har pitchat flera gånger tidigare, men det är lite svårare nu.

Hur känns det?
“Det känns helt okej. Det är en stor ära att få komma till semin, jag antar att det har varit tuffa val, så det känns bara kul att få pitcha vår idé.”

Hur har du förberett dig inför idag?
“Jag har gått igenom mina slides och försökt hålla koll på vad jag ska säga på varje. Man har ju bara fem minuter. Senaste gången jag pitchade hade jag 30 minuter så det är skillnad. Man får försöka få fram det viktigaste och mest relevanta.

Tror du att du går vidare?
“Ja, för jag tror så hårt på vår affärsidé.”

Juryns ordförande Deqa Abukar springer ut och in ur juryrummet och försöker rodda med alla som kommer.

“Det går jättebra hittills. Självklart är entreprenörerna nervösa, men också väldigt taggade. Det är kul att se vilket stort spektrum av bolag det är. Det är alltifrån deep tech till appar och annat”, säger hon.

Är juryn frågvis?
“Ja, vissa är extra frågvisa, så vi får stoppa dem. Men ja, de frågar, lyssnar och bollar intressanta tankar. Alla kommer från olika branscher, vilket gör att de har ett nytt perspektiv att komma med.”

Blir det svårt att plocka ut de vinnande teamen?
“Ja, det här är bara första dagen så det går inte att ha favoriter, man måste bara hålla i. Processen och hur vi har byggt upp det kommer se till att vi plockar fram de som juryn anser är bäst.”

Dags för Ballerpage att rulla in i juryrummet. Ballerpage är en digital plattform som samlar alla verktyg unga fotbollsspelare behöver för att bli bättre och må bättre både fysiskt och psykiskt. Exempel på vad du kan hitta i plattformen: delta i olika pass så som webinarium med idrottspsykologer, träningspass med personliga tränare och fotbollstränare och ha inspirationssamtal med professionella fotbollsspelare.

Ballerpage-grundarna Tony Adu-Nyarko och Robin Lund gick på samma högstadie och spelade senare fotboll tillsammans i division två i Göteborg. De har arbetat med Ballerpage i över två år, men appen blev klar först i oktober. Användarna, drygt 500, kallar de för “ballers”.

“Vi pratade om hur vi kan relatera till psykisk ohälsa inom fotbollen, att man kan må dåligt ibland, och att det inte alltid finns någon att vända sig till. Då skapade vi denna form av community. När vi var yngre och spelade fotboll, så fanns ju inte de här tjänsterna”, säger Tony Adu-Nyarko.

Efter pitchen kan de andas ut.

“Vi är nöjda med helheten av pitchen och frågorna var i linje med vad vi förväntade oss. När vi insåg att det bara var fem minuter så tänkte vi ‘jäklar, hur ska det gå?’, men vi satte det. Vi fokuserade på det som var viktigast för oss”, säger Robin Lund.

Var det första gången ni pitchade?
“Nej, vi har pitchat förut”, säger Tony Adu-Nyarko.

Finns det något bolag som ni inspirerats av eller kikat extra mycket på?
“Vi inspireras av andra forum. Inte just inom fotboll, men om vi tittar på sociala medier och plattformar där man kan få allt i samma tjänst. Som Uber, Hemnet eller liknande.”

Anastasia Trofimova, vd och medgrundare till Your Beet, var sist ut innan lunchpausen. Tjänsten vill revolutionera våra råvaror och hur vi äter genom skräddarsydda måltider – ett “Spotify för mat” som hon kallar det. Genom en app kureras växtbaserade måltidsrekommendationer utefter varje individs hälsomål. I dagsläget samarbetar man med Mathem, där de gör inköpslistor direkt köpbara. 

YourBeet består av ett team med fyra kvinnor idag.

“Vi vill skapa en global matapp för hälsosam mat. Vi har det sociala elementet – recepten kommer från matkreatörer och hälsoexperter. Om du tänker Instagram, så karvar vi ut en matnisch därifrån som innehåller hälsosam mat och adderar köpbarheten”, säger Anastasia Trofimova, som innan Your Beet arbetade som managementkonsult på Boston Consulting Group.

Appen lanserades i augusti 2022 och har idag 3.000 användare.

“Vi växer dessutom enbart organiskt idag.”

YourBeet har redan håvat in flera ängelinvesterare.

“Vi har 20 stycken som kom in för ett år sedan, då vi bara hade en idé. För det är ett sådant gap på marknaden.”

Hur var det att pitcha idag då?
“Jag tror att det gick bra. Förutom att juryn va så hungriga när jag började prata om mat, haha. Varje gång jag förklarar vad vi gör så ser jag en gnista tändas i ögonen. Folk förstår verkligen appen och alla kan relatera till hur mycket tid det slukar att tänka på vad vi ska äta till middag.”

De övriga som pitchade idag var: Southern Lights, Batonics, CodeEasy, Sparki, FRAAKT, HP-kompassen och Nibye.

Uttagningarna till finalen fortsätter på torsdag, fredag, och måndag hos Ingager.

Finalen i Shift hålls den 14:e mars på Norrsken.

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer