Sök

Sparåtgärderna räcker inte för Ctek – nu ska storägarna pumpa in mer pengar

CTEKFordon

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Rapportbesvikelse från Ctek. Nu drar batteriladdningsbolaget i nödbromsen och vill stärka kassan med 350 miljoner kronor.

Batteriladdningsbolaget Ctek, som grundades för över 30 år sedan av uppfinnaren Bengt Wahlqvist, säljer olika typer av "smarta" batteriladdare. För ett par år sedan gick bolaget till börsen med investmentbolaget Latour som storägare

Nu ska Latour som äger runt 30 procent av aktierna tillsammans med andra storägare, som Fjärde AP-fonden, Skirner och SEB Fonder, ha visat intresse för att öka investeringarna i Ctek. Cteks styrelse har nämligen beslutat om en nyemission för att ta in 350 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande på onsdagsmorgonen. 

”Trots de kraftfulla besparingsåtgärderna vi har initierat har styrelse och ledning gjort bedömningen att vi behöver stärka upp vår balansräkning genom en nyemission för att öka vår finansiella flexibilitet och tillvarata en betydande potential – inte minst inom EVSE-området – utan att tappa tempo”, säger Ola Carlsson, tillförordnad vd och koncernchef, i en kommentar.

Under morgontimmarna landade också Cteks rapport för det fjärde kvartalet. Den visar att nettoomsättningen kom in på 257 miljoner kronor, jämfört med 258 motsvarande period året innan. Den organiska tillväxten minskade med 10 procent och det justerade rörelseresultatet sjönk från 21 till 13 miljoner kronor. 

I vd-ordet skriver Ola Carlsson: 

”Som nytillträdd tillförordnad vd är jag naturligtvis inte nöjd med fjärde kvartalets finansiella utveckling. Vi har gått in i en ny fas med en försvagad privatkonsumtion och en svagare byggkonjunktur.”

Vd:n konstaterar att samarbetet med den amerikanska fordonsjätten General Motors har inneburit ”en kraftigt ökad och inte förutsedd resursinsats på utvecklingssidan”. 

Det har alltså kostat mer än väntat. 

Förutom nyemissionen ska Ctek förbättra lönsamheten genom att sänka kostnadsmassan, bland annat genom att kraftigt reducera produktionskostnaderna, heter det.

Bolaget spår att det kommer dröja innan förbättringarna syns i böckerna. I det första kvartalet väntas EBITDA-marginalen komma in lägre än under fjärde kvartalet 2022. Bruttomarginalen spås minska i storleksordningen 10 procentenheter jämfört med helåret 2022. 

Harald Mix och hans Altor var tidigare huvudägare i Ctek men sålde efter elva år av hela sitt innehav i somras. 

”Man måste släppa företag förr eller senare och det är läget nu”, kommenterade Altors Tor Krusell till DI .

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer