Sök

Qliro kämpar med kostnader – förlusterna ökar

QlirofintechBetalningar

Christoffer Rutgersson, vd på Qliro. Foto; Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Det börsnoterade fintechbolaget Qliro har det kämpigt.

Kreditförlusterna ökade och minustecknet i resultaträkningen växte under det fjärde kvartalet.

Men vd:n Christoffer Rutgersson tror på vändning under 2023.

Qliro har sedan tidigare ett lönsamhetsprogram för att komma till rätta med förlusterna i resultaträkningen. De positiva effekterna av programmet låter vänta på sig, visade betalningsbolagets rapport för det fjärde kvartalet.

Rörelseförlusten växte nämligen till 46 miljoner i det fjärde kvartalet, från -18 miljoner motsvarande period föregående år. Även om vi tar bort det Qliro klassar som “jämförelsestörande poster” dubblades förlusten och lite till under fjolårets tre avslutande månader. För helåret 2022 uppgick förlusten till 116 miljoner kronor på rörelsenivå.

En stor anledning till att resultatet försämrades var att kreditförlusterna ökade till 41 miljoner kronor under det fjärde kvartalet, upp från 24 miljoner.

“Vi har under kvartalet stärkt upp vår kreditmodell och gjort nedskrivningar i kreditportföljen samtidigt som vi ökat reserveringarna som en följd av det makroekonomiska läget med såväl stigande inflation som räntor”, skriver Qliro om kreditförlusterna under avslutningen av 2022.

Många nya

Qliros rörelseintäkter ökade med 6 procent under kvartalet, snäppet under snittet tidigare under 2022. Bolaget konstaterar att e-handelsvolymerna minskade med 9 procent under 2022 och det Qliro kallar “pay after delivery”-betalningar via bolagets lösning minskade med 11 procent under fjärde kvartalet.

“Trots detta växer vi intäkterna med 6 procent i kvartalet och 8 procent under helåret tack vare vår bredd i erbjudandet inom Payment solutions där antalet delbetalningskonton vuxit stadigt under året såväl som i det fjärde kvartalet vilket har kompenserat för de vikande fakturavolymerna”, skriver Qliro.

Trots motvinden är Qliros vd Christoffer Rutgerssons budskap optimistiskt vad gäller innevarande år.

“Vi har fortsatt att ta stora steg i vår digitalisering och effektivisering av verksamheten vilket gör mig komfortabel i ambitionen att Qliro ska vara lönsamt på EBT-nivå för helåret 2023”, skriver i rapporten där han även lyfter fram, i positiv anda, att 70 procent av alla ledare inom Qliro har nya befattningar, något som enligt Christoffer Rutgersson illustrerar bolagets ambition att bygga en ny kultur.

Qliros aktie har fallit med 30 procent under det senaste året, och kursen har inte riktigt hängt med upp under det allmänna uppstället under 2023. Börsvärdet uppgår till cirka 250 miljoner kronor. Christoffer Rutgersson tillträdde vd-posten i början av oktober 2022. 

Läs mer