Sök

Axfood tar kampen med utmanarna – satsar på obemannade Tempo-butiker

AxfoodDagligvaruhandel

Joel Zackrisson på Tempo Venjan. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Tempokunderna ska kunna handla även utanför ordinarie öppettider. Axfood testar hybridlösning med obemannade butiker.

Obemannade butiker har börjat dyka upp lite här och där de senaste åren. Det finns exempelvis helt specialiserade aktörer, där Lifvs kanske är det kändaste exemplet, som har öppnat upp små butiksbaracker i olika svenska städer. De har också fått sällskap av jättarna Coop och Ica som har gjort försiktiga test med sina egna butiker helt utan kassapersonal.

Än så länge rör det sig däremot inte om någon explosion av obemannade butiker.

Nu ska Axfood testa ett hybridkoncept där de låter ett antal butiker i Tempo-kedjan blanda bemannade tider med obemannade. Det kommer först att börja med testperiod på sex månader för att utvärdera hur lösningen fungerar.

“Den här lösningen rimmar väl med Tempos ambition att tillhandahålla närhet till både bra mat och service. Genom hybridlösningen kommer våra Tempobutiker att kunna erbjuda ökad tillgänglighet genom riktigt generösa öppettider”, säger Simone Margulies, vd på Hemköp och Tempo i ett pressmeddelande.

Initialt rör det sig om fem olika Tempobutiker som får testa lösningen, men fler ska redan ha visat intresse för att testa lösningen om testet visar sig fungera bra.

Tekniken som används kommer från Storekey och det är en lösning som har tagits fram av just ovan nämnda Lifvs.

“Vi är stolta över det här samarbetet med Tempo, där vi kombinerar det bästa av två världar. Ökad tillgänglighet för kunderna samtidigt som vi skapar flexibilitet och frigör tid för handlarna. En kombination som tidigare inte varit möjlig, men som med vår teknik nu skapar en helt ny vardag för såväl kunder som handlare”, säger Daniel Lundh, grundare av Storekey.

Läs mer