Sök

Experterna varnar för Daniel Eks nya bolag: “Onödiga utredningar” av friska personer

SpotifyNeko HealthVård

Daniel Eks nya satsning Neko Health sågas av experterna. Foto: Press/Montage

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Daniel Ek vill förbättra och effektivisera vården med sitt nya diagnostikbolag.

Men risken är att det blir precis tvärtom. Det menar experter som varnar för onödiga kostnader och för patienter som kommer oroa sig – ofta helt i onödan.

“Det finns vinnare men också väldigt många förlorare som får diagnoser som gör dem sjukare än vad de är”, menar medicinprofessor Birgitta Hovelius.

På torsdagen slog Spotify-grundaren Daniel Ek och hans kompanjon Hjalmar Nilsonne upp dörrarna för Neko Healths mottagning i Stockholm. Baserat på nyutvecklad teknik – med kameror, sensorer och AI-inslag – ska människor låtas sig genomlysas och efter några minuters undersökning kommer kunden kunna gå igenom de omfattande resultaten med en läkare. 

“När jag började titta på det här insåg jag att sjukvårdskostnaderna i hela västvärlden håller på att explodera. I Sverige har de ökat med över 50 procent de senaste 20 åren. Det är helt ohållbart,” säger Daniel Ek som verkar ha förhoppningar om att hans nya vårdbolag ska bli en del av lösningen till det samhällsproblemet.

Det finns en stor risk för att han kommer att bli besviken, menar de vårdexperter som Breakit har pratat med. De tror snarare att Neko Health kan komma att förvärra de skenande vårdkostnaderna.

“Min första reflektionen är att detta låter spännande. Men en farhåga är, om de nu ska ‘scanna’ hela kroppen, att de kommer att hitta en massa olika saker som man annars inte hade hittat, det vill säga saker som egentligen inte spelar någon roll”, säger Magnus Isacson som är ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.

Han exemplifierar: Om man tar 20 prover på en helt frisk person så kommer statistiskt sett ett av dem vara avvikande, men utan att det betyder att individen är sjuk eller att något behöver göras åt det. Magnus Isacson pekar även på prostatacancer. Många äldre män har tumörer, men de växer så långsamt att riskerna i de allra flesta fall är små. Om man skulle utreda en stor mängd av de här fallen, och kanske till och med operera, skulle skadan vara större än nyttan. 

Om Daniel Ek istället kunde få alla svenskar att avstå rökning skulle den sammantagna positiva effekten på befolkningshälsan bli enormt mycket större, säger han med eftertryck och fortsätter: 

“Jag befarar att man kommer hitta en massa saker som sedan kommer behöver utredas, men som sedan inte resulterar inte något. Det uppstår då en mängd onödiga utredningar och eventuellt även kostnader som måste tas från den ordinarie vården, då jag antar att Neko Health inte kommer att stå för detta”. 

Du tycker ju ändå att Neko Healths verksamhetsidé låter “spännande” – vad syftar du på då? 

“Daniel Ek är ju känd person och Spotify är ju en fantastisk tjänst. Om han har en idé om vården ska man ändå vara öppen för att det kan vara något positivt. Det behövs nytänkande och innovation inom vården”, säger Magnus Isacson.  

Magnus Isacson är ordförande för Svensk förening för allmänmedicin. Foto: Press

Undanträngning

Birgitta Hovelius, professor emerita i medicin vid Lunds Universitet, är inne på samma kritiska spår. Hennes grundprincip är att “man ska vara väldigt försiktig” med friska människor, en grupp som enligt henne inte alls bör gå till doktorn. 

Neko Health å sin sida pratar om att “förebyggande åtgärder” och “tidig upptäckt av sjukdomar”. 

“Jag är kritisk mot många former av screeningundersökningar av friska, alltså som går ut på att hitta sjukdom tidigt. Det finns vinnare i det, men det finns också väldigt många förlorare som får diagnoser som gör dem sjukare än vad de är”, menar Birgitta Hovelius.

Hon är likt sin läkarkollega Magnus Isacson säker på att Neko Healths nya maskin kommer att hitta olika sorters avvikelser, till exempel “förändringar i kärlen eller någon konstighet i hjärnan”.

“Och under tiden man utreder kommer personen vara orolig. Sedan kommer det till slut visa sig att det inte var något. Detta kommer att ge vad man kallar undanträngningseffekter. Om vi screenar och utreder friska människor för allt möjligt, kommer vi inte kunna ta hand om människor som verkligen är sjuka”, resonerar professorn Birgitta Hovelius. 

Fattiga och rika 

I pressmaterialet inför Neko Healths premiär stoltseras med att den nya tekniken, som tagit fyra år att utveckla, samlar in 50 miljoner datapunkter och 15 gigabyte hälsodata. Magnus Isacson betonar att han inte känner till hur Nekos apparatur fungerar, men ifrågasätter nyttan, och tolkningsbarheten, med all den informationen om en människa på en och samma gång. 

“En annan fråga är vem som kommer att få tillgång till detta – är det de sjukaste eller de friskaste? De friskaste behöver förmodligen inte göra så mycket annorlunda, alltså de som redan lever sunt och motionerar. Jag misstänker att det är denna grupp som kommer vilja göra de här undersökningar och som har råd att betala för dem också”, säger ordförande för Svensk förening för allmänmedicin.

Det verkar emellertid finnas en efterfrågan. När medlemmar av Breakits redaktion på torsdagseftermiddagen försöker boka en tid hos Neko får de bara möjligheten att sätta upp sina namn på en väntelista. På förmiddagen fanns det tider att boka.

“Det kommer säker att gå bra för dem. Folk älskar att bli undersökta och få diagnoser. Daniel Ek kommer säkert kunna tjäna pengar på det här”, säger Birgitta Hovelius med viss uppgivenhet i rösten.

LÄS MER: Grundaren svarar på kritiken: "Patienten väntar inte"

LÄS MER: "Du har fel Daniel Ek, människan är ingen bil"

Läs mer