Sök

Kinnevik blickar framåt – så många miljarder ska investeras 2023

Kinnevik

Georgi Ganev, vd Kinnevik. Foto: Press

Martin Hävner

Martin Hävner

Reporter

Kinnevik summerade på torsdagsmorgonen ett dystert 2022.

Investmentbolaget förväntar sig ytterligare press under det här året men har ändå många miljarder att investera för.

Värdet på Kinneviks tillgångar fick ytterligare en smäll under fjolårets avslutande tre månader, visade investmentbolagets bokslutskommuniké på torsdagen. Substansvärdet uppgick i slutet av 2022 till 53 miljarder kronor, motsvarande 189 kronor per aktie, en minskning med 9 procent sedan slutet av september.   

”Inflation och stigande räntor har lett till en markant lägre riskaptit bland investerare efter två år av överflöd. Detta har särskilt påverkat hur tillväxtbolag som våra värderas av marknaden, och har därigenom haft en betydande negativ inverkan på Kinneviks substansvärde under 2022”, summerar bolagets vd Georgi Ganev i rapporten.

Värderingsminskningen under kvartalet på totalt cirka 5 miljarder kronor har en slagsida mot den onoterade delen av portföljen.

“Utvecklingen under kvartalet drevs delvis av en nedskrivning på 10 procent av det redovisade värdet av våra onoterade investeringar, vilken återspeglade en fortsatt press på värderingsnivåer för noterade tillväxtbolag”, skriver Kinneviks vd.

Värderingsminskningen i den onoterade portföljen är koncentrerad till bland annat bud- och logistikbolaget Instabee som är resultatet av sammanslagningen mellan Instabox och Budbee. Kinnevik, som äger 13 procent, värderar nu sin andel till 1,7 miljarder kronor, ner från 2,4 miljarder kronor i slutet av det tredje kvartalet (en nedjustering med 28 procent i det fjärde kvartalet).

Årets budget

Kinnevik har även investerat under det fjärde kvartalet, närmare bestämt 2,6 miljarder kronor. En ganska stor andel av den summan, eller 436 miljoner kronor, har gått in i Mews, en molntjänst för hotellägare och deras gäster.

Och det kommer att bli fler investeringar. 

“Under 2023 förväntar vi oss att investera omkring 5 miljarder kronor fördelat lika mellan nya investeringar och ytterligare investeringar i vår befintliga portfölj”, skriver Georgi Ganev. 

Hans bedömningar om det innevarande året är allt annat än rosaskimrande.

"När vi påbörjar 2023 förväntar vi oss att en svag konjunktur fortsätter sätta press på oss och våra bolag. För att trotsa denna motvind har vi återställt värderingarna av våra privata investeringar i linje med utvecklingen på de publika marknaderna, vi har justerat våra förväntningar på våra bolags utveckling, och vi har stöttat åtgärder för att förstärka deras finansiella motståndskraft”, skriver Kinneviks vd. 

Läs mer