Sök

Skaparna bakom ChatGPT gör verktyg som avslöjar AI-texter – men det finns en hake

ChatGPTOpen AIAI

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Nu är det slut på robotfusket! Eller?

San Francisco-baserade Open AI, bolaget som bland annat Paypal-duon Peter Thiel och Elon Musk står bakom, släppte nyligen sin AI-chattbot ChatGPT fri till allmänheten. Sedan dess har användarna kunnat roa sig med att beställa kärleksdikter, sopprecept och Quentin Tarantino-manus, med varierande litterär kvalitet, medan journalister svettats över konkurrensen och lärare oroat sig för en superdopad nemesis i kampen mot plagierade hemläxor. 

För att lugna de oroliga skriver Open AI nu att bolaget har tagit fram mjukvara som ska kunna urskilja AI-skrivna texter från sådana författade av människor. Det skriver man i ett blogginlägg. 

Det finns egentligen bara ett litet problem. 

Klassificeringsverktyget, som tränats i att kunna upptäcka en artificiell författare, går naturligtvis inte att lita på fullt ut. 

Open AI-utvecklarna uppger att det är ”omöjligt att med säkerhet upptäcka alla AI-skrivna texter”. Förhoppningen är att verktyget är tillräckligt bra på att se tecken på icke-mänsklig skrift och att det kan vara användbart för att stoppa ”akademisk oärlighet”. 

Hur bra är den då?

Tja, inte så bra. Verktyget kunde bara upptäcka 26 procent av de AI-skrivna texterna, skrivna på engelska, skriver The Guardian. Dessutom märkte den 9 procent av texterna, skrivna av en verklig person, som AI-produkter. 

Enligt Open AI kokar det hela ner till textlängd. Verktyget har svårt att avgöra innehållet om det understiger 1000 tecken.

Flera skolor världen över har förbjudit användningen av AI-verktyg. Känslorna svallar kring den nya tekniken och forskarna är oeniga om den är framtiden eller bör betraktas som ett hot. 

Några som tycks gå all in på ChatGPT är teknikjätten Microsoft. Nyligen skrev Breakit att bolaget för samtal om att investera 10 miljarder dollar, motsvarande över 100 miljarder svenska kronor, i Open AI. Microsoft vill också implementera tekniken i sin sökmotor Bing för att utmana sin dominerande rival Google. 

Även 00-talets älskling Buzzfeed har hakat på trenden. Bolaget ska börja låta AI skapa mer av innehållet till sajten, meddelade bolaget förra veckan

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

 

Läs mer