Sök

Konkursstormen: Ny dyster rekordsiffra – här är branschen som är värst drabbad

CreditsafeKonkurs

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Antalet konkurser i Sverige fortsätter att ticka upp, visar nya siffror.
Bedömningen är att stormen inte kommer vara över det närmsta halvåret.

Antalet konkurser ökade i januari till en ny rekordnivå. 628 bolag försattes i konkurs under årets första månad, en ökning med hela 56 procent jämfört med samma månad förra året. Det visar nya siffror från Creditsafe. 

 ”Vi kan konstatera att vi aldrig haft fler konkurser än det vi ser i januari. Det är stigande konkurstal i samtliga branscher i vår statistik”, säger Creditsafes vd Henrik Jacobsson i ett pressmeddelande. 

Hans bedömning är att konkurserna bland svenska företag kommer fortsätta stiga i minst ett halvår. 

Bland branscherna som är värst drabbade märks de utmanande tiderna framför att för företag som jobbar direkt mot konsumenterna. För detaljhandeln, där e-handlarna ingår, är det värst. Här ökade konkurserna med 73 procent jämfört med januari förra året. Utöver detaljhandel återfinns många av konkurserna hos byggentreprenörer och inom partihandel.

Geografisk sett står Örebro för störst ökning denna månad med 314 procent. Den höga siffran förklaras av padelkoncernen WAP, med säte i Örebro, som försatte fler padelhallar i konkurs

Sett till storstadsregionerna är det värre i Skåne och Västra Götaland än i Stockholm, enligt siffrorna. 

Månadens största konkurs var husföretaget "Spacem2 For smart living" i Lidköping med en omsättning på 238 miljoner, följt av "Melander Bygg" i Norrköping med 183 miljoner i omsättning. Fyra företag hade en omsättning på över 100 miljoner.

Antalet nya aktiebolag under januari var 3919, 19 procent färre jämfört med samma period i fjol. Totalt finns 740.000 verksamma aktiebolag i Sverige idag.

 

Vill du vara först med det senaste? Ladda ner Breakits app här och aktivera pushar – då missar du aldrig en viktig nyhet.

Läs mer