Sök

Skräcksiffran: Ras i den globala smartphone-försäljningen – 12 miljoner färre Iphones sålda

ApplesmartphoneTelefoni

Smartphone-försäljningen sjunker. Foto: Istockphoto

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

En ny telefon faller på prio-listan. Fler verkar hålla fast i sina gamla, visar ny data.

Att ”unboxa” en ny telefon med nya funktioner har blivit något av ett folkligt nöje. Men frågan är hur livskraftig trenden att köpa upp sig i ny teknik varje år verkligen är när ekonomin är i gungning. Tittar man på de faktiska siffrorna för fjolåret så är dippen tydlig. I fjärde kvartalet levererades på ett globalt plan 18,3 procent färre nya smartphones än motsvarande period året innan. 

Nedgången har noterats av IDC, International Data Corporation, i deras rapport och det handlar om den största uppmätta dippen ett enstaka kvartal.

Sett till hela 2022 minskade de globala mobiltelefonleveranserna med 11,3 procent. 

”Svagare efterfrågan och stora lager har fått handlarna att dra ner drastiskt på nya beställningar”, säger IDC:s Nabila Propal i samband med rapporten. 

Apple som är den största smartphone-tillverkaren i världen ska ha sålt 12 miljoner färre mobiler bara i det senaste kvartalet jämfört med förra, enligt analysfirman. 

Bolaget, som lämnar rapport i veckan, ingår i de så kallade Faang-bolagen, teknikbjässarna på Wall Street med bland annat Meta och Amazon. De har alla tagit rejält med stryk under det gångna året. Tillsammans har de förlorat motsvarande 31.000 miljarder i börsvärde

Då ska det sägas att Apple ändå klarat sig bäst med ett ras på ”bara” 27 procent.

 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer