Sök

KRÖNIKA

MIKAEL PAWLO: Därför ska orten komma till Stureplan – och inte tvärtom

Shift2023

Mikael Pawlo, fristående krönikör. Foto: Press/TT

Breakit

Breakit

Pengar finns. Du måste bara se till att du är investeringsbar.

Det skriver Mikael Pawlo i sin söndagskrönika.

Så kom det nya, bedrövliga siffror från Breakit om riskkapitalets fördelning. Denna gång handlade det om ”orten”, vad nu det är. Egentligen behöver man inte definiera orten, utan det enda man behöver veta är vad Stureplan är. Resten är orten. Men lösningen är inte att riskkapitalet skall till orten.

“När jag har besökt Tensta gymnasium och Järvaskolan märker jag att det finns en enorm energi i idéerna som inte tas tillvara. Det känns som ett vakuum där ingen bryr sig ordentligt om orten. De känner sig själva som ‘the lost generation’.”
Orden är superinvesteraren Sven Hagströmers. Det är ju väldigt allvarligt det han säger. Men jag tror inte att lösningen är att investerarna skall till orten. Det är klart det finns idéer och driv. Det är uppenbart. Att hitta någon som ligger utanför de vanliga nätverken är lite svårare än att gå på Handels avgångsklass, men den kostnaden för sök är inte så hög för ett riskkapitalbolag. Problemet är ett annat.

Om du går i skogen och du inte hör fågelkvitter kan det bero det kanske på att det saknas potential för fåglarna att bosätta sig och hitta föda. Jag har lånat liknelsen från Robin Hacke, Senior Fellow at the Kresge Foundation. Hacke har tillsammans med David Wood från Harvards Initiative for Responsible Investment lagt mycket kraft på att undersöka hur man kan stötta underfinansierade grupper. I korthet kan man säga att pengar inte är allt.

Det är ett rationellt beslut av riskkapitalisterna att inte investera i ”orten” som sådan

Jag tror till och med att man skulle säga att det är ett rationellt beslut av riskkapitalisterna att inte investera i ”orten” som sådan. Det är för hög risk. Men det är inte hög risk på grund av att entreprenörerna skulle vara dåliga. Tvärtom tror jag precis som Official-grundaren Juan Carlos skriver på Twitter: “VCs who fail to invest in underrepresented founders in 2023 will miss the next big idea.” Det vill säga att VC-bolag som inte investerar i grundare utanför den breda fåran kommer att missa nästa stora idé. Det som skapar risken är att de agerar utanför ett fungerade ekosystem.

Så vad ska man göra? Tricket är givetvis att ta orten till Stureplan. För det Stureplan har som orten saknar är nätverk, kluster, kapital, infrastruktur, kontakter, ingenjörer och andra entreprenörer.

Kan inte detta byggas i orten? Jo, givetvis, men uppförsbacken för att få igång ett fullt ekosystem relativt att helt enkelt ta sig till Stureplan är onödigt hög.

Om du kan addera ett ”varumärke” till din CV så kommer du få det väsentligt enklare att hitta dina första pengar

Enklaste sättet att ta sig till Stureplan är tyvärr inte så enkelt. Det räcker sällan att komma med gymnasiebetyg och en idé. Det gäller alla som söker pengar. Det betyder inte att du behöver ha doktorerat, men att ha några poäng från Handelshögskolan, valfritt universitet, Chalmers eller KTH kommer att hjälpa dig väsentligt. Detta beroende på att investerarna alltid kommer att utvärdera dig på dina tidigare erfarenheter. Om du kan addera ett ”varumärke” till din CV så kommer du få det väsentligt enklare att hitta dina första pengar. Det kan vara en stor konsultfirma eller en het startup. Här kan det vara värt att påminna om att våra kanske främsta entreprenörer såsom Daniel Ek eller Sebastian Siemiatkowski varken fick sina framgångar gratis eller började på högsta hyllan i samhället.

Pengar finns. Jag skriver det igen: pengar finns. Du måste bara se till att du är investeringsbar. Det gör du genom att placera dig i Sveriges bästa ekosystem och tillse att du har några punkter i din dåtid som gör att investerarna vill investera i din framtid.

Pengar finns, du måste bara se till att du är investeringsbar

Sedan när du kommit igång rejält så kan du bygga verksamheten var du vill. En sak som är lätt att glömma är att orten behöver ett differentierat näringsliv. Entreprenörerna skapar framförallt en sak som är avgörande: framtidstro. Vi vill ju ha många framgångsrika entreprenörer från orten. Dessas betydelse som inspiratörer kan inte underskattas. Här har Susanne Najafis och Sara Wimmercranz Backing Minds varit viktiga, särskilt med dess investeringar i Transfer Galaxy i Vivalla, som nu är traktens största arbetsgivare. Helt plötsligt visar man på en potentiell framtid. Men Backing Minds är ett av ett fåtal exempel på när kapitalet kommer till orten.

Genom att förflytta ortens entreprenörer till Stureplan snarare än att ta Stureplans riskkapitalister till orten kommer vi få se nästa stora svenska idé. Genom detta kan vi sedan få återväxt av entreprenörer i orten.

Som Breakit visat gång på gång sker investeringarna huvudsakligen vid Stureplan. Ta dig dit. Sven Hagströmer kommer att investera.

MIKAEL PAWLO, fristående krönikör Breakit och VP Brand Bokio

LÄS MER: Missa inte chansen – anmäl dig till Shift 2023 nu (över 1 miljon kronor i potten!)

Läs mer