Sök

Lina Andersson rekade kapital på hemmaplan – och lyckades: “De lokala investerarna var nyckeln”

Once uponShift2023

Lina Andersson, grundare Once Upon. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Den Skellefteåbaserade appen Once Upon täljer guld på att låta människor omvandla sina digitala bilder till klassiska fotoböcker. Här är grundaren och vd:n Lina Anderssons historia om vägen mot kapitalet.

“När vi under den här tiden jobbat för att ta in kapital har vi aldrig gjort avkall på det vi tror på, både vad gäller vår produkt och riktningen för företaget".

En del dejtar 70 olika på en månad, andra pinpointar några få, vissa mejlar, mejlar, mejlar. Vägen till riskkapitalet kan se olika ut för olika startupgrundare – och förutsättningarna kan skilja sig markant. Det visar resultatet av Breakits stora granskning av fördelningen av riskkapital.

Som en del i granskningen (och vårt och Blings initiativ Shift) har vi pratat med ett gäng olika entreprenörer som alla delar med sig av sina personliga erfarenheter från vägen mot riskkapital.

Här är Once Upon-grundaren Lina Anderssons egna ord.

"Min mamma Vanja arbetade som arbetsterapeut när jag var liten och mitt intresse för produktutveckling började när jag fick följa med henne till jobbet. Då gick det upp för mig att produkter kan göras lite bättre för människan bara vi tänker till och bryr oss om varför, hur, och för vem vi gör det”, berättar Lina Andersson.

Hon studerade till ingenjör inom ergonomisk design och började arbeta med produktutveckling. Med det tänket i bakhuvudet, att utveckla en produkt för människor och dennes behov, föddes Once Upon i Skellefteå.

“Jag ville spara och tillgängliggöra bilderna på min yngsta dotter Sally och upptäckte att det inte fanns någon riktigt enkel tjänst för det. Behovet ledde till en app som skapades 2017, och som idag är ett företag med 60 anställda.”

LÄS MER: Anmäl dig till Shift 2023 nu (över 1 miljon kronor i potten!)

Under bolagets livstid har man tagit in kapital vid fem olika tillfällen. Lina Andersson berättar att de redan tidigt hade ett bra kontaktnät i investerarvärlden. Delvis för att hon jobbade på North Kingdom – en digitalbyrå med flera internationella kunder på cv:t.

“Plus att en av mina medgrundare Johan Schiller (svensk finansman, Breakits anm.) sedan många år har ett väl upparbetat nätverk. I ärlighetens namn tror jag vi hade haft det mycket svårare att ta in kapital om Johan och North Kingdom inte hade funnits med i bilden.”

Vår strategi blev istället att undersöka mer lokalt

“Vi förstod väl ganska tidigt att det skulle vara tidsödande att direkt vända sig till de allra största investerarna innan vi hade ett starkt case. Vår strategi blev istället att undersöka mer lokalt och det resulterade i att både Norrlandsfonden och Partnerinvest, plus några privata investerare gick in.”

Med det första kapitalet hade de möjlighet att bygga produkten, jobba på siffrorna och visa på skalbarhet.

“Det var nog tur att vi kunde ta vår idé till marknaden med begränsade medel. Om det hade krävts ordentligt med kapital från början så hade vår strategi med lokala investerare i fas ett inte fungerat."

Sådana frågor hade Stockholms-bolag sluppit

I fas två hade Once Upon ett bra case att visa upp, men det var ändå svårt att väcka intresset hos de större fonderna i Stockholm, berättar Lina Andersson.

“Vi fick en hel del frågor om det exempelvis fanns tillräckligt med talang för att rekrytera ett team i Skellefteå. Nu gissar jag bara, men det är antagligen frågor som ett bolag i Stockholm sluppit undan. Spintop Ventures var den riskkapitalfond som ändå vågade satsa på oss.”

LÄS MER: 5 entreprenörer avslöjar allt: pressen, nätverkseffekten, lärdomarna – och hur de till slut golvade riskkapitalisterna

Några år senare fick Once Upon, via en av sina ängelinvesterare, kontakt med Verdane. De intervjuade hela teamet och lyssnade på presentationerna. Verdane investerade i slutet av 2020 och det var den senaste rundan.

Lina Andersson säger avslutningsvis:

“När vi under den här tiden jobbat för att ta in kapital har vi aldrig gjort avkall på det vi tror på, både vad gäller vår produkt och riktningen för företaget. Hur vi gör grejer och formar vår organisation är en stor del av vad vi är och en förutsättning för att min och vår passion ska blomstra."

***

Once Upon

Verksamhet: Säljer fotoböcker som kunder producerar via mobilen
Var: Skellefteå (huvudkontor), Stockholm, Piteå och
Örnsköldsvik
Grundare: Lina Andersson (vd), Johan Schiller, Linus Nilsson, Hans Eklund
Ägare: Grundarna, Verdane, Spintop Ventures, Alexander Hars, Treac
Siffror 2022: Omsatte 94,2 miljoner kronor under 2021 och gjorde en rörelsereförlust på -11 miljoner. Omsätter idag över 150 miljoner kronor.

***

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Ansökan till Shift har nu öppnat – sök redan idag! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Vi ses!

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer