Sök

Brittiska Northvolt-kopian (grundad av svenskar!) i kris – vill gå i rekonstruktion

NorthvoltFordonelektrifiering

Lars Carlström, Britishvolt. Foto: Press

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

London hurrade. En egen gigafabrik! Svensk-grundade Britishvolt skulle bli britternas egna Northvolt.

Nu sjungs istället en annan melodi. Britternas batterisatsning ser ut att vara en hårsmån från kollaps.

Britishvolt har varit britternas stora hopp om en egen batterifabrik, vägen mot att Storbritannien skulle säkra hela elektrifieringskedjan på hemmaplan med 8.000 nya jobb som grädde på moset.

Nu ser det hoppet ut att släckas, skriver sajten Sifted som noterar att merparten av Europas länder har ett gigafactory-projekt på gång. Vår egen – Northvolt – är redan ”up and running”. 

Enligt Sifted har Britishvolt meddelat berörd instans att det avser att ansöka om en rekonstruktion. Detta ska ha skett efter att bolaget inte lyckats förhandla till sig någon räddningsplanka från finansiärerna. 

Britishvolt har tagit in 200 miljoner pund, motsvarande över 2,5 miljarder kronor, från privata investerare, däribland gruvjätten Glencore. Den brittiska regeringen hade även lovat 100 miljoner pund, över 1 miljard kronor, till Britishvolt villkorat att det nådde vissa milstolpar. 

För mindre än ett halvår sedan skrev Affärsvärlden om den akuta pengabristen hos Britishvolt och kopplingarna till Sverige. Bakom den brittiska startupen står nämligen två svenskar, Orral Nadjari och Lars Carlström. De grundade bolaget 2019.

Affärsvärlden skriver att båda har en brokig bolagshistoria bakåt med förluster, kontroverser, och rättsprocesser.

Lars Carlström företrädde bland annat den ryska affärsmannen Vladimir Antonov som förbjöds att miljardinvestera i Saab när företaget led av akut pengakris.

Lars Carlström lämnade projektet efter att det uppdagats att han dömts för skattefusk i Sverige. Orral Nadjari lämnade vd-uppdraget och styrelsen i samband med att det uppdagades att bolaget hade pengaproblem. 

Lars Carlström står även bakom flera andra nationella batterisatsningar, italienska Italovolt och amerikanska Statevolt. 

 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här!

Läs mer