Sök

Så lyckades Hypertype-grundarna säkra investeringar: "Helt klart svårare när man kommer från ett annat land"

HypertypeShift2023

Beatrice Baltscheffsky och Teenie Fung på Hypertype. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Teenie Fung upplevde en växande frustration över sin mejlkorg. När hon mötte Beatrice Baltscheffsky på inkubatorn Antler föddes idén till AI-bolaget Hypertype. Men för att bygga bolaget behövdes kapital.

"Vi mötte drygt 70 investerare inom loppet av några månader. Flera visade intresse – det är ett hajpat område – men det var fortfarande många som inte trodde att AI skulle kunna lösa detta.”

Vägen till riskkapital kan se väldigt annorlunda ut. Breakit har pratat med ett gäng entreprenörer som alla har olika erfarenheter – men med den gemensamma nämnaren att aldrig ge upp. I samband med våra stora granskning av fördelningen av riskkapitalet i Sverige krokade vi upp fem olika team som öppet berättar om sina egna erfarenheter. 

Här delar Teenie Fung, medgrundare av AI-bolaget Hypertype, med sig av sin story.

“Jag föddes i Hong Kong i en finansfamilj, och gick senare i katolsk flickskola. Hong Kong förespråkade starkt att det enda sättet att lyckas och leva ett bra liv var att jobba i just finansbranschen", berättar Teenie Fung.

LÄS MER: Inget riskkapital till förorten – Stureplan fortsätter gräva guld

Att gå sin egen väg var inte populärt. Trots det valde hon att vid 16 års ålder flytta till England för att gå på high school och universitet. Hon anställdes senare på en startup i Schweiz – Savelli – som sålde lyxtelefoner världen över. Men drömmen hade hela tiden varit att starta ett tech-bolag. 

“Jag visste att många startups misslyckas på grund av kapitalbrist så jag valde att flytta tillbaka till Hong Kong och jobba inom investment banking innan jag startade eget.”

Jag bokade en one way-ticket

“När jag gjorde research på de bästa städerna att bo i för att starta techbolag så dök Stockholm upp. Jag bokade en one way-ticket, men väntade med att berätta för någon eftersom jag visste att det inte skulle vara populärt.”

Väl i Sverige arbetade Teenie Fung på Beringer Finance och Furhat Robotics.

“Samtidigt såg jag hur vänner och familj hemma i Hong Kong bråkade över ansiktsmasker på grund av olika sjukdomar, medan ingen i Sverige använde dem. Jag skapade då ansiktsmasker i Sverige som hade en snygg branding och började sälja i Hong Kong.”

Plötsliga framgången födde idén

Tre månader efter start kom pandemin och försäljningen exploderade. Teenie Fung sålde en miljon produkter till över 30 länder på bara sex månader.

“Det var då min frustration kring att hantera alla inkommande mejl började. Jag ville hitta ett sätt att effektivisera detta med tekniken som redan fanns. När jag träffade Beatrice (Baltscheffsky medgrundare, Breakits anmn) genom Antler sa det klick direkt. Hon ville lösa exakt samma problem som jag.”

“Under denna period var GPT och och den tekniska utvecklingen av informationsinhämtning inte lika känd som nu, med tanke på Open AI. Beatrice sa direkt att  ‘om vi kan göra detta är det en no brainer’, och vi startade Hypertype.”

LÄS MER: Anmäl dig till Shift 2023 nu (över 1 miljon kronor i potten!)​

Verktyget analyserar mejl åt säljavdelningar och kundsupport, och kan sedan föreslå personaliserade svar till kunder. Allt är baserat på data från teamens inkorgar.

Teenie Fung visste att de behövde ta in relativt mycket kapital för att bygga bolaget.

"Vi mötte drygt 70 investerare inom loppet av några månader. Flera visade intresse – det är ett hajpat område – men det var fortfarande många som inte trodde att AI skulle kunna lösa detta.”

Vill bana väg för fler

I år fick Hypertype till slut in kapital från investerare som Sting, Antler och Luminar Ventures. Men på vägen mot pengarna stötte grundarteamet på flera utmaningar.

Jag har länge arbetat i mansdominerade branscher som finans- och techstartups. Det är helt klart svårare när man kommer från ett annat land, att vara utländsk kvinna, lära sig ett nytt språk och förstå samhällets normer. Vi fick tuffa frågor från investerare där vi utmanades rejält", säger Teenie Fung och fortsätter:

"Vi hoppas att vi kan bidra till att bana väg för fler kvinnor i mansdominerade sektorer.”

Det är helt klart svårare när man kommer från ett annat land

Teenie Fung är inte förvånad över resultatet i Breakits granskning, men hoppas att detta ska förändras över tid.

“Det finns många grundare som blivit mer framgångsrika än en välutbildad person eller någon med en privilegierad bakgrund. Att grunda en startup handlar om att ha uthållighet. Det är inget man får lära sig i skolan.”

***

Hypertype

Verksamhet: SaaS-verktyg som hjälper dig svara på dina mejl genom att auto-generera svar som användaren kan redigera istället för att skriva mejl från scratch.
Var: Stockholm
Grundare: Beatrice Baltscheffsky och Teenie Fung
Ägare: Grundarna, Antler, Sting, Luminar Ventures och sex ängelinvesterare
Siffror: Pre launch, så inga siffror ännu

***

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Ansökan till Shift har nu öppnat – sök redan idag! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Vi ses!

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer