Sök

Nya regler problem för nätapoteken: “Ett slag mot landsbygden”

ApoteaMedse-handel

Pär Svärdson. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Myndigheten vill strama åt reglerna: “Vi har fått signaler om att läkemedel inte kommer fram till rätt personer”, säger Annika Babra på Läkemedelsverket.

Nätapoteken har vuxit i raketfart de senaste åren och vi är många som har vant oss vid att kunna få medicin hemkört och kunna hämta upp dem i en liten låda utanför dörren. Men nu kan det bli ändring på det. Läkemedelsverket har nämligen lagt fram nya föreskrifter om distanshandel för öppenvårdsapotek och det kan innebära att nätapoteken behöver gå längre för att vara säkra på att de beställda medicinerna hamnar i fel händer. 

Det innebär bland annat att alla mediciner måste överlämnas direkt till mottagaren och att det alltså är stopp för brev med mediciner i brevlådan eller nattliga leveranser. 

“Det tragiska är att det är ett slag mot landsbygden och folk som är sjuka och äldre”, säger Apoteas vd Pär Svärdson, till Dagens Nyheter.

“Om du bor i en liten ort utan bil och ska beställa läkemedel så finns det bara varubrev.” 

Han anser också att myndigheten agerar förhastat eftersom de inte har kunnat redovisa underlag på hur många paket och försändelser som försvinner eller hamnar i fel händer.

“Även om vi inte har exakta siffror på hur många paket som försvinner på vägen till kund så anser Läkemedelsverket att det är allvarligt för varje kund som inte mottar sina beställda läkemedel”, säger Annika Babra på Läkemedelsverket.

Förslaget har varit ute på remiss och om myndigheten beslutar om de nya reglerna kommer de att införas efter sommaren.

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app här.

Läs mer