Sök

Pontus Rasmusson stängs av på ännu en plattform

YoutubeTiktok

Pontus Rasmusson, influencer och tidigare youtuber. Foto: SVT/Lilla Aktuellt

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Hävdar själv att det är för att han ser för ung ut.

Pontus Rasmusson har spärrats från ännu en plattform. Influencern, som var Sveriges femte största youtuber fram till nyligen, stängs nu av från Tiktok, skriver bland annat Aftonbladet

Pontus Rasmusson är redan portad från Youtube. Hans konto (och senare försök att skapa nya) släcktes efter en granskning från SvD och med hänvisning till att influencern ska ha sexualiserat minderåriga. I granskningen tas som exempel upp när den 24-årige youtubern läser följarnas hemligheter i en video, där flera berättelser var av grov sexuell natur och flera handlade om övergrepp mot barn. 

På Tiktok-kontot som nu har stängts av hade Pontus Rasmusson 300.000 följare och 8 miljoner gilla-markeringar. 

Pontus Rasmusson själv hänvisar med en skärmdump till att han har stängts av från Tiktok för att plattformen misstänker att han inte uppfyller ålderskraven, alltså ser ut att vara under 13 år. 

”Ni behöver inte vara oroliga. Jag vet att jag ser ung ut och det händer att jag blir leggad på energidryck så inte konstigt detta egentligen”, skriver Pontus Rasmusson.

Influencern skriver vidare att han har som mål att vara mindre aktiv på sociala medier och fokusera på sin egen kanal.

Tiktok har enligt sin hemsida som policy att stänga av användare som är inblandade i allvarliga eller upprepade överträdelser på plattformen. 

Konsumentverket har inlett ett ärende mot Pontus Rasmusson. De anser att han bryter mot lagen och marknadsför sig mot barn. Den nya hemsidan som lanserats har även kritiserats för att den utger sig för att skänka pengar till Barncancerfonden, utan att finns uppgifter som styrker detta.

Läs mer