Sök

Annonssamarbete med Visa

De tilldelas prestigefyllt stipendium – och ger sina bästa råd till andra företagare

FinansieringEntreprenör

Little Cirkus, Mermaid Simskola och By Banoo får ta emot Visas She's Next-stipendium.

Hannah Runsten

Visa vill skapa bättre förutsättningar för kvinnliga entreprenörer. Därför grundade betalnätverket det globala initiativet She’s Next. Under hösten 2022 genomfördes initiativet – som resulterar i ett stipendium till tre kvinnliga entreprenörer – för första gången i Sverige. Nu står det klart vilka som tilldelas stipendierna.

Andelen kvinnliga företagare i Sverige är anmärkningsvärt låg – bara drygt var fjärde företagare är kvinna. Dessutom går bara en liten del av det svenska riskkapitalet till bolag grundade av kvinnor. Det finns kort och gott en del att göra för att backa upp kvinnliga entreprenörer och bidra till jämställdhet. Just det har Visa tagit fasta på genom sitt stipendium She’s Next där tre kvinnoägda småföretag tilldelas 10 000 Euro vardera samt personlig företagscoaching under ett år via den internationella organisationen IFundWomen.

She’s Next är en viktig del i Visas arbete som syftar till att hjälpa fler företagare att accelerera sin tillväxtresa.

För att vara behörig att ansöka om stipendiet behövde bolaget vara registrerat i Sverige, ha varit verksamt i minst ett år, ha en fysisk eller digital närvaro samt ha kvinnligt ägande som uppgår till minst 51 procent. När ansökningsperioden stängde den 30 september hade ett stort antal ansökningar kommit in från företag runt om i hela landet. 

”Vi är otroligt glada över den omfattande respons som initiativet fått. She’s Next är en viktig del i Visas arbete som syftar till att hjälpa fler företagare att accelerera sin tillväxtresa. Styrkan i vårt globala nätverk kombinerat med lokal kunskap ger oss möjlighet att bidra med viktiga verktyg och resurser för att fler kvinnliga entreprenörer ska ges möjlighet att ta nästa steg och utveckla sitt bolag”, säger Elena Fadeeva, marknadschef för Visa i Norden och Baltikum.

En ny generation jobbaccessoarer för businesskvinnor

En lokal jury har nu utsett tre She’s Next-stipendiater i Sverige. En av dessa är företaget By Banoo, som grundades och lanserades 2021 av två svenska systrar med persiska rötter – Persheng och Perdica Babaheidari. När de inte kunde hitta den perfekta jobbväskan bestämde de sig för att skapa en själva. Idag tillverkar de exklusiva väskor för kvinnor med en vision om att ge kvinnor tillgång till högkvalitativa jobbaccessoarer på ett hållbart sätt – till ett rimligt pris. Att tilldelas Visas stipendium är något systrarna ser som både viktigt och glädjande. 

”Stipendiet ger oss en ökad trygghet att våga satsa på en marknadsföringskampanj eller liknande. Det är dessutom ett kvitto på att det finns fler som tror på oss och vår produkt. Jag är också jätteglad för att det ingår coaching, det känns som en otrolig bonus”, säger Persheng Babaheidari.

Om du själv sprider positivitet så kommer det tillbaka till dig.

En av hennes viktigaste nycklar när det kommer till framgångsrikt företagande är att måna om nätverket. 

”Ensam är inte stark. Alla tjänar på att man delar med sig av kunskap och erfarenheter och hjälper varandra. Därför är det viktigt att man vågar öppna upp sig och lär känna fler i samma situation. Jag vill hjälpa alla kvinnliga företagare i mitt nätverk så mycket jag bara kan och tror att om du själv sprider positivitet så kommer det tillbaka till dig.”

Vill du veta mer om Visas stipendium She’s Next? Läs mer här. 

Ekologiskt för de minsta

Efter att Anna Aro Ring själv blivit mamma insåg hon att majoriteten av hudvårdsprodukterna på marknaden för barn ofta innehöll kemikalier och syntetiska tillsatser. Idén föddes om att skapa en hud- och hårvårdsserie helt fri från tveksamma tillsatser, baserad på ekologiska och 100 procent veganska ingredienser, producerad i Sverige. Hon grundade hudvårdsmärket Little Cirkus som uppfyller hennes vision – och som nu belönas med Visas stipendium She’s Next.

”Det här ger mig möjlighet att springa fortare och utveckla företaget. Nu kan vi äntligen utveckla nästa produkt, något som är efterfrågat av kunderna”, säger Anna Aro Ring.

För att orka behöver du tro på din produkt fullt ut.

Hon råder också andra företagare att ha tålamod för att lyckas. 

”Oavsett hur fantastisk din företagsidé är tar det ofta tid att bygga upp något nytt. Jag har lärt mig att trägen vinner, men det krävs hårt jobb för att nå dit. För att orka behöver du tro på din produkt fullt ut. Det hjälper dig att gå den där extra milen som krävs för att lyckas.”

”Mitt mål är att öka folkhälsan”

När Muna Idow kom till Sverige 2015 kunde hon inte simma. I dag driver hon egen simskola där alla – oavsett bakgrund och tidigare erfarenhet – ska få chansen att lära sig simma och bli trygga i vatten. Simskolan bidrar också till att fler nyanlända integreras i samhället. Nu tilldelas Mermaid Simskola Visa-stipendiet She’s Next. 

”När jag kom till Sverige och fick möjlighet att lära mig simma ledde det till en ökad självkänsla. Jag vill ge alla den här möjligheten. Många tycker att det är obehagligt med vatten eftersom de lärt sig att hålla sig undan havet. Jag tror att simning kan vara en viktig del i processen att integreras i det svenska samhället”, säger Muna Idow.

Fler ska känna sig trygga.

Stipendiet ser Muna Idow som ett kvitto på att hon är på rätt väg med företaget och som en möjliggörare för expansion.

”Mitt mål är att öka folkhälsan och att fler ska känna sig trygga. Jag vet att det finns en efterfrågan på fler ställen att lära sig simma i vuxen ålder och min dröm är att expandera företaget till fler orter i Sverige och på sikt även internationellt.”

She’s Next – Visas stipendium för kvinnliga entreprenörer – är tillbaka redan i vår! Läs mer och håll utkik här.

Läs mer