Sök

Forskare: E-handlare slänger kläder och prylar för 200 miljarder – varje år

e-handel

Foto: TT/Jessica Gow/Alexandra Bengtsson .

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Vad tror du händer med kläderna när du skickar tillbaka dem till e-handlaren? Forskarna har svaret.

Ett av de största problemen för e-handeln är att vi köper på oss för mycket. Men vi behåller inte kläderna och prylarna utan vi skickar tillbaka det som inte passar eller som vi inte är nöjda med. Breakit har tidigare granskat de ibland väldigt långa resor returerna får ta för att komma tillbaka men nu visar en forskningsstudie att det kan vara ännu värre än så.

Många av de plagg som skickas tillbaka åker nämligen direkt i soptunnan.

“Vi hade anat det, men det är chockerande att det är sådana mängder”, säger Carl Dalhammar, lektor vid Internationella Miljöinstitutet som har lett en studie av returer i Västeuropa till Dagens nyheter. 

I studien har han tillsammans med ett par kollegor gått igenom den forskning som finns och intervjuat elva nyckelpersoner i branschen. Och resultaten kallar han själv för chockerande. Kläder och elektronik för 200 miljarder slängs och förstörs varje år.

“I och med att produkterna är relativt billiga medan arbetskraften för att ta hand om produkten och lägga ut dem på nytt till försäljning är dyr, så blir det mer ekonomiskt rationellt att slänga produkterna”, säger Dalhammar.

Enligt honom handlar det inte bara om billiga kläder och elektronikprodukter utan även lyxvaror eftersom företagen inte vill kannibalisera på sin egen marknad.

Missa inget – ladda ner Breakits app här!

Läs mer