Sök

Regeringen satsar för snabbt få fram elflyg i Sverige: “Arbetar intensivt”

Heart AerospaceFlight tech
“Svensk flygindustri arbetar intensivt med att elektrifiera flyget”, skriver infrastrukturministern Andreas Carlson. Foto: TT/Montage.

“Svensk flygindustri arbetar intensivt med att elektrifiera flyget”, skriver infrastrukturministern Andreas Carlson. Foto: TT/Montage.

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Elflyget ska snabbt komma på plats i Sverige – nu satsar regeringen för att skynda på utvecklingen. Det framgår av ett pressmeddelande.

“Svensk flygindustri arbetar intensivt med att elektrifiera flyget”, skriver infrastrukturministern Andreas Carlson.

Genom Trafikverket ska regeringen lägga 15 miljoner kronor per år på forskning om elflyg, enligt ett pressmeddelande. Detta för att snabbt få de miljövänligare flygmaskinerna på plats i landet. 

“Svensk flygindustri arbetar intensivt med att elektrifiera flyget. Vi gör nu en riktad satsning för att bidra till att bygga kunskap och testa ny teknik och nya lösningar. Samtidigt ska Trafikverket utreda hur elflyg kan bli en del av den upphandlade flygtrafiken”, skriver infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i meddelandet.

Vidare står det att myndigheten ska i tillägg ta initiativ till ökad samverkan mellan aktörer som jobbar forskning och innovation inom området.

Breakit besökt nyligen det svenska bolaget Heart Aerospace som utvecklar eldrivna passagerarflygplan. 

Summan som regeringen nu ska lägga per år, 15 miljoner kronor, kan tyckas vara blygsam i förhållande till notan Heart Aerospace behöver betala för att utveckla de eldrivna flygplanen. 

Hittills har bolaget kommunicerat att 400 miljoner kronor har tagits in i riskkapital, men det är endast en liten del av behövs. 

“Vi brukar säga att det kostar ungefär en miljard dollar, så 10 miljarder kronor. Nu har vi tagit in omkring en tiondel”, säger Anders Forslund till Breakit. 

 Läs hela reportaget här.

Läs mer