Sök

Revoluts vd ville köpa Klarna – nu har värderingen rasat: ”Var mest ett skämt”

KlarnaRevolutfintech

Nik Storonsky, vd och grundare på Revolut, och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski. Foto: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Revoluts vd sa att han ville köpa Klarna när svenska betaljättens värdering låg på topp.
Idag är Revolut Europas största startup och Klarnas värdering är ordentligt kapad.

Men det blir nog inget köp ändå…

Brittiska fintechbolaget Revolut är på pappret Europas högst värderade startupbolag. Senast bolaget tog in pengar var 2021 till en värdering på motsvarande 340 miljarder kronor. Den värderingen står sig, vilket gör att bolaget gått om svenska Klarna som fyllt kassan under det gångna året – till rejält kapad värdering. Den svenska betaljättens värdering har krympt från 390 miljarder kronor till 70 miljarder kronor idag. 

För Revolut skulle Klarnas kapade värdering kunna öppna för ett köpläge. I en intervju med Bloomberg 2021 sa bankutmanarens vd Nikolay Storonsky nämligen att han gärna hade köpt det svenska bolaget (då värderat till 390 miljarder) om han hade en obegränsad budget. 

Idag säger entreprenören till DI att en sådan affär inte är aktuell.  

”Nej, det var mest ett skämt.”

Samtidigt säger Nikolay Storonsky att bolaget faktiskt tittade på att köpa en av de främsta konkurrenterna till Klarna inom köp nu, betala senare-segmentet. 

Revolut har inte lämnat bokslut för de två senaste åren men omsatte 2020 motsvarande 3,3 miljarder kronor. Förlusten efter skatt låg på 2,1 miljarder kronor. 

Nikolay Storonsky säger till DI att bolaget sedan ett bra tag tillbaka har vänt till vinst och att man inte behöver ta in mer pengar. 

”Vi är välkapitaliserade.”

Breakit intervjuade Nikolay Storonsky i samband med det stora techeventet Slush i höstas. Då sa han bland annat så här om marknadsläget: 

“Den ekonomiska turbulensen har inte påverkat oss, det är inte svårare att skala upp nu än förra året. Vi är lönsamma, växer både intäkterna, marginalerna och fortsätter att anställa.”

Läs mer