Sök

Femtech-appen Ella skalar upp och jagar nytt kapital: “Många kvinnor faller mellan stolarna”

EllaShift2023
Frida Johnson och Emelie Hollsten, grundare av femtech-bolaget Ella. Foto: Press

Frida Johnson och Emelie Hollsten, grundare av femtech-bolaget Ella. Foto: Press

Åsa Johansson

Åsa Johansson

Reporter

Duon bakom appen Ella, som erbjuder vård under och efter graviditet, vill ge fler kvinnor vård som det traditionella systemet ännu inte erbjuder.

Nu drar de igång en ny runda för att plocka in färsk kapital.

“Det är alldeles för många som inte får rätt vård”, säger medgrundaren Frida Johnson.

Vården för gravida och för kvinnor efter förlossning är inte tillräcklig.

Det menar Frida Johnson och Emelie Hollsten, grundare av femtech-bolaget Ella. 

Duon blev kända för Breakits läsare under förra våren när de deltog i Shift där de presenterade sin idé: en digital vårdtjänst som vill komplettera både mödravården och eftervården.

Sedan Shift har appen lanserats. Till en början erbjöds patienter videomöten med fysioterapeuter och personligt anpassade medicinska tränings- och rehabprogram. Men redan under hösten, några månader senare, utökades erbjudandet med samtal med både psykolog och dietist samt individanpassade kost- och mental hälsa-program direkt i appen. 

“Det är jättekul att kunna tillhandahålla det här breda stödet och att de som behöver kan få hjälp från flera vårdprofessioner i appen, vilket många är i behov av”, säger Frida Johnson som menar att utvecklingen uppskattats av bolagets patienter. 

“Det har varit ett väldigt fint mottagande och många är otroligt glada och tacksamma över att kunna bli tagna på allvar och kunna få den hjälp de behöver.”

Hon menar att ett av de stora problemen i dagen vårdsystem idag är att många kvinnor faller mellan stolarna på grund av att det inte finns en samverkan kring patienten inom vården. Mycket fokus läggs också på barnet efter förlossningen och inte på kvinnan. 

“Dessutom saknas kompetens i många delar av landet vilket gör tillgången till rätt vård blir en fråga om geografisk position. Det är alldeles för många som inte får rätt vård”, säger Frida Johnson.

Ska bli en del av vårdsystemet

Men mer än så har hänt inom bolaget.

I veckan tillkännagavs att techprofilen Maria Hedengren, tidigare toppchef på Zettle och vd på börsnoterade Readly, kliver in som ny styrelseordförande i Ella. Hon ska även investera i bolaget. 

Nyligen inleddes även ett samarbete med mödravårdskliniken Hedda Hela Livet, vilket enligt grundarna bevisar att de inte konkurrerar med mödra- och eftervården. 

“Deras barnmorskor rekommenderar vår app till sina patienter som ett komplement till deras vård. Det har varit jätteviktigt för oss att verkligen positionera oss ett komplement och inte som en konkurrent till befintlig vård. Vi vill gå in och stötta med det som inte finns i mödravården och eftervården i dagsläget”, säger Emelie Hollsten.

Är målet att ert bolag ska integreras i den traditionella vården?

“Vi kommer jobba väldigt hårt och aktivt med upphandlingar för vi vill verkligen bli en del av den traditionella vården. Vi brukar säga att vi ska vara en självklar del av mödravården och eftervården, till att börja med här i Sverige men snart även utanför Sveriges landsgränser”, säger Emelie Hollsten.

Jagar kapital

Shift är inte den enda pitchtävlingen duon deltagit i. I höstas syntes de i rutan när de sålde in bolaget för finansiärerna i programmet Draknästet

Duon tackade nej till investeringar från Shervin Razani och Jacob De Geer men har fyllt kassan vid tidigare och senare tillfällen. Totalt har 14 miljoner tagits in från bland annat Venture-bolaget Levels, Vera Invest och Curus.

Nu är kapitalanskaffning i ropet igen. 

“Vi öppnar en runda nu i januari. Vi ska ha bolagsstämma idag”, säger Emelie Hollsten.

Hur mycket vill ni få in?

“Det lämnar vi osagt, men vi vill resa pengar för 12 till 24 månader”, säger Emelie Hollsten.

Har ni märkt av att det är svårare att få in kapital med tanke på det ekonomiska läget?

“Jo, det märks definitivt att dialoger tar väldigt lång tid och att folk är mer försiktiga rent generellt. Så det har vi märkt av”, säger Emelie Hollsten.

Är det något som oroar er?

“Nej, inte än. Just nu har så flera positiva dialoger så just nu känns det väldigt spännande”, säger Emelie Hollsten.

Enligt grundarna har bolaget ett “bra stöd” av befintliga ägare men de söker även nya investerare som kan vara med och stötta långsiktigt.

Vilka är era främsta utmaningar nu?

“Det är utmaningar som startups har rent generellt gällande att pröva olika affärsben, det vill säga pröva vilka bollar som är värda att springa på, hitta och identifiera var man ska lägga krutet. Under 2023 vill vi identifiera våra primära affärsben, var det är vi ska lägga vårt huvudsakliga fokus”, säger Emelie Hollsten.

Bolaget registrerades i maj 2021. Samma år omsattes drygt två miljoner kronor och resultatet uppgick till -989 000 kronor. Grundarna vill inte kommentera siffrorna för 2022.

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer