Sök

Dušan Stojanović donerar 10.000 om dagen – tills Putin ger upp: “Blir personligt”

True Global VenturesBlockchain

Emil Widhagen

Emil Widhagen

Reporter

“När det var krig i Jugoslavien hade jag inte så mycket pengar, då kunde jag inte hjälpa till så mycket. Nu kan jag det”, säger Dušan Stojanović till Breakit.

Med en bakgrund som investerare i bolag som Dibs och Payson byggde Dušan Stojanović upp ett namn att räkna med som affärsängel här i Sverige. 

Sedan 2010 driver han också True Global Ventures, ett nätverk av affärsänglar med bas i Singapore, men som har närvaro och investerar över hela världen. 

De senaste åren har stenhårt fokus legat på blockchain, NFT:er och web3. Under juni stängde TGV en ny rekordstor fond på 1,5 miljarder kronor. 

“Nu kan vi investera till rabatterat pris. Jag var ju med redan under dot-com kraschen och ser stora likheter med den nu. Hade man haft möjlighet hade man ju velat göra samma sak med de bästa bolagen då också”, sa han då. 

Skänker pengar till Ukraina

Nu avslöjar Dušan Stojanović i ett Linkedin-inlägg att han skänker bort 1.000 dollar, (motsvarande 10.000 kronor) till Ukraina – varje dag. Han har gjort detta sen krigets start, och lovar att fortsätta hela vägen fram tills att Vladimir Putin ger sig.

“Putin är en väldigt oberäknelig individ som måste ut ur Ukraina helt och hållet. Jag är väldigt pessimistisk lagd till honom och hans krig. Jag ville göra skillnad på något sätt för människorna på plats“, säger Dušan Stojanović till Breakit. 

Totalt har han alltså donerat ungefär motsvarande 3 miljoner kronor nu. I praktiken sker donationerna uppdelade i flera klumpsummor. 

“Jag tror att anledningen till att jag blir så personligt berörd är mitt ursprung från det forna Jugoslavien. Där hade vi Milosevic, som på många sätt liknar Putin väldigt mycket. När kriget höll på där var det också många som behövde fly och få hjälp. Då var jag ung och hade inte så mycket pengar att hjälpa till med, vilket jag kan göra nu.”

Snabba kryptodonationer

Donationerna sker främst till välgörenhetsfonden Unchain, som bland annat stöttas av Ethereum-grundaren Vitalik Buterin. Fonden är blockchain-baserad och har full transparens för exakt var pengarna hamnar. 

“Välgörenhetsorganisationer är ett område där blockchain-baserade lösningar kan fungera väldigt bra idag, om det är seriösa människor som ligger bakom det som i det här fallet. En del av mina donationer har skett igenom ‘stablecoins’ (kryptovalutor kopplade till stabila valutor som dollarn) istället för fiat. Då kommer det fram i princip direkt, istället för att dröja runt fem dagar. Det är rätt stor skillnad i dessa sammanhang”, säger Dušan Stojanović. 

Läs mer