Sök

FTX-grundaren Sam Bankman-Fried: Jag är oskyldig

FTXKryptobörskrypto

Sam Bankman-Fried, grundare FTX.

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Han anklagas för ett bedrägeri av episka proportioner och ska ha plundrat investerarnas konton för egen vinning. Döms han skyldig riskerar han 115 års fängelse.

Redan har två personer som stått nära FTX-grundaren erkänt brott – men Sam Bankman-Fried står på sig. Han säger sig vara oskyldig.

Grundaren av den kollapsade kryptobörsen FTX, Sam Bankman-Fried, säger sig vara oskyldig på alla åtalspunkter, skriver bland annat Reuters efter domstolsförhöret i New York under tisdagen. Han avfärdar därmed brottsanklagelser om att han ska ha lurat investerare och orsakat miljarder dollar i förluster i vad åklagarna hävdar är ett bedrägeri med episka proportioner. 

Sam Bankman-Fried greps i december på Bahamas, misstänkt för bland annat bedrägeri och penningtvätt. Han greps en dryg månad efter att FTX kraschat – en krasch i vilken motsvarande 300 miljarder kronor försvunnit. 

Sam Bankman-Fried anklagas för att ha använt FTX-användarnas personliga investeringar i sin egna hedgefond Alameda Research, för att köpa fastigheter och för att donera miljonbelopp till olika politiska kampanjer.

Innan tisdagens förhör med Sam Bankman-Fried har åklagarna fått erkännande från två personer med kopplingar till FTX. Det handlar om den tidigare Alameda-vd:n Caroline Ellison och FTX tidigare teknikchef Gary Wang. De samarbetar med utredarna och kan komma att kallas in som vittnen i rättegången som inleds i oktober.

Den 30-åriga tidigare mogulen Sam Bankman-Fried riskerar att tillbringa resten av sitt liv bakom lås och bom. Om han döms skyldig kan ha dömas till 115 års fängelse. 

Sam Bankman-Fried har inte erkänt brott men däremot att han har “begått misstag” i sättet han drev FTX.

FTX-kollapsen har blottat märkliga detaljer kring hur en av världens största kryptobörsar egentligen drevs. Här kan du läsa om några av de mest häpnadsväckande detaljerna. 

Läs mer