Sök

Arbetsmiljöverket ställer krav på Mathem – anställda har larmat

Matheme-handelmat

Johan Lagercrantz, vd Mathem. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Skyddsombud på e-handelsjätten Mathem har larmat Arbetsmiljöverket om dåliga arbetsförhållanden för företagets lagerarbetare och chaufförerna som kör ut maten.

Bland klagomålen finns uppgifter om att Mathem som arbetsgivare inte har erbjudit hälsosamtal och uppföljning för anställda som fått belastningsskador. Sjukintygen ska inte heller ha fått något gehör. Det rapporterar DI.se som har tagit del av handlingarna som skickats in till Arbetsmiljöverket..

Där kräver skyddsombuden att myndigheten bland annat ska pröva om Mathem uppfyller arbetsmiljölagen. Ett antal krav ställs också på bolaget, däribland att anställda ska erbjudas företagshälsovård om ett sjukintyg inte accepteras.

Arbetsmiljöverket ska också ha knackat på hos Mathem för en inspektion den 6 december.

Ett besök som resulterade i flera förslag på förbättringar och även vissa krav. Ett återbesök ska göras den 14 mars i nästa år där Mathem får visa hur de uppfyller kraven.

Till Di.se säger Johan Lagercrantz, vd på Mathem, att bolaget har tagit till sig av kritiken.

”Vi har presenterat en åtgärdsplan och själva lyft upp de punkter som Arbetsmiljöverket väljer att ta med i sitt inspektionsmeddelande. Jag tror de kommer vara väldigt nöjda vid återbesöket i mars”, säger han. 

Skyddsombudet Mathias Eriksson lyfter fram att de fortfarande vill se sina krav uppfyllda:

”Jag hoppas de lär sig av detta och tar våra rehabiliteringskrav på allvar. Men vi har ännu inte fått gehör för dem", säger han till Di.

Läs mer