Sök

Sam Bankman-Fried lånade 546 miljoner dollar för att köpa aktier i Robinhood

FTXkrypto

Sam Bankman-Fried, grundare FTX.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Minst sagt svindlande affärer.

Det är nästan svårt att tänka sig att det inte var så länge sedan som han sågs som kryptovärldens Golden boy och hyllades i stora affärsmagasin. Sedan dess har allt gått utför för grundaren till kryptobörsen FTX Sam Bankman-Fried. Efter att FTX kollapsat misstänks han nu för bedrägeri och han utlämnades nyligen från Bahamas till USA där han riskerar ett riktigt långt fängelsestraff.

Och historien blir bara värre och värre verkar det som. Nu visar nya dokument som New York Post har tagit del av att Bankman-Fried lånade 546 miljoner dollar, motsvarande 5,7 miljarder från Alameda Research för att köpa en post i Robinhood tidigare i år. Han har erkänt att han och medgrundaren Gary Wang lånade pengarna för att köpa 7 procent av nätmäklaren. 

Bankman-Fried grundade även Alameda Research som sysslade med kryptotrading, men hur stora vinster bolaget har gjort har på senare tid ifrågasatts.

Samtidigt undersöker nu FBI hur 372 miljoner dollar, ungefär 3,7 miljarder kronor, kunde försvinna från FTX bara timmar innan konkursansökan kom in. Sam Bankman-Fried är i nuläget inte misstänkt för något brott i samband med att de pengarna försvann. Polisen undersöker nu om det är insiderjobb eller om en hackare har gett sig på företaget precis när det höll på att falla ihop. 

LÄS MER: De galnaste detaljerna från FTX-härvan – från lyxkåken på Bahamas till emojisarna

Läs mer