Sök

Tebrito ska utveckla framtidens mat – så går det för Orsa-satsningen

TebritoInsekter

Nils Österström, medgrundare och vd för Tebrito. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Insekter är enligt vissa en viktig del av framtidens mat. Men här i Sverige tog det lång tid innan Livsmedelsverket godkände att ett antal arter fick säljas på marknaden. Några som hade anledning att jubla då var Orsa-bolaget Tebrito som lyckades få in närmare 40 miljoner efter beskedet.

Nu visar den färska årsredovisningen hur det går för bolaget.

Nu skulle den svenska uppstickaren äntligen kunna trappa upp sin produktion. Dessutom lyckades bolaget ta in en hel del kapital för att stötta satsningen när Livsmedelsverket väl hade gett grönt ljus för insektsmaten. 

Sammanlagt fick de in närmare 40 miljoner kronor.

“Vi blev fulltecknade. Pengarna ska användas till att automatisera vår anläggning i Orsa och att bygga produktionsvolymer. Målet är att nå 200 ton insekter till 2024”, berättade Nils Österström, som är grundare och vd på Tebrito, för Breakit då.

Tebrito har idag tillstånd för att sälja mjölmask som djurfoder och att sälja frass (spillning från mjölbaggen) som växtnäring.

Men även om Tebrito enligt Nils Österström själv har kommit förhållandevis långt i sitt arbete, så finns det mycket arbete kvar. Just nu är målet att nå en insektsvolym på 200 ton inom två år. 

Nu har Tebritos senaste årsredovisning landat hos Bolagsverket. Den sträcker sig mellan juli 2021 fram till och med juni 2022 och skvallrar om hur det går för bolaget. 

Vi kan bland annat se att omsättningen ökade något från 0,5 till 0,6 miljoner kronor. Samtidigt som minusresultatet ökade från minus 3,4 till minus 7 miljoner kronor. 

Utöver den ovan nämnda nyemissionen, så skvallrar årsredovisningen också om att Tebrito har påbörjat sin utbyggnad och automatisering för bolagets nya pilotanläggning. Den utbyggnaden ska vara klar under nästa år. Bolaget har också genomfört flera olika projekt kopplade till utvecklingen av matindustrin, bland annat inom ökat effektivitet i insektsodling. 

Medelantalet anställda ökade ökade från 9 till 10 personer under året.

De som har investerat i Tebrito är bland annat Almi Invest, Creality, Aqil och Crosslight Food.

LÄS MER: Här är 19 stekheta foodtech-bolag som vill förändra världen – uppstickarna, ägarna, siffrorna och analyserna

Läs mer