Sök

Exeger plockar in 400 miljoner – men värderingen faller med 2 miljarder: “Det är vad det är”

ExegerSolceller

Giovanni Fili, vd Exeger. Foto: Press

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Sågverksmiljardären satsar på de tunna solcellerna.

Vinterns elkris med rusande priser har gjort det tydligt hur beroende vi är av lättillgänglig och billig energi. En del av den lösningen kan komma från solceller. Det svenska bolaget Exeger har utvecklat en tunn och böjbar solcell som kan sättas på till exempel läsplattor, hjälmar eller kläder. En solcell ska kunna driva en läsplatta bara med inomhusbelysning.

Dagen före dopparedagen stängde bolaget sin senaste, och största, investeringsrunda när man tog in 400 färska miljoner. Exegers vd Giovanni Fili har jobbat med investeringsrundan stora delar av året och fick till slut till det.

“Det drog ut på tiden, men vilken julklapp”, säger han till Dagens Industri.

“Jag är glad och stolt över att vi har kunnat få ihop det här nu”.

Som nya delägare i bolaget kommer SEB Investment Management, Neudi Capital (lett av Ernström-gruppens Fabian Hielte) och sågverksmiljardären Santhe Dahls investmentbolag.

Giovanni Fili säger till Dagens Industri att det senaste året har varit utmanande. Först kom pandemin och på den kom den ryska invasionen av Ukraina. 

“Men jag ska inte klaga, vi har fred i Sverige och jag är otroligt stolt över vad vi har åstadkommit.”

I tidigare rundor har värderingen på bolaget legat på 7 miljarder kronor. Men när de nya delägarna kommer in gör de det till en betydligt lägre värdering. Den faller nu till runt 5 miljarder, en nedgång med 30 procent på ett år. 

“Det är vad det är, det viktigaste för oss är att säkra bolagets affärsplan och fortsätta att gå vidare”, säger Giovanni Fili.

Kapitalet som kommer att användas till att fortsätta bygga bolagets andra fabrik. 

2021 omsatte Exeger 42 miljoner kronor och gjorde en förlust på 290 miljoner.

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

Läs mer