Sök

Ratade klappar säljs direkt – kraftig ökning på second hand-sajterna

BlocketTraderae-handel

Besvikna julfirare säljer vidare sina julklappar

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

Oönskade julklappar skeppas direkt.

Innan Kalle Anka blivit tokig av den galna fågeln, och Karl-Bertil Jonsson delat ut den där modellen av Bodens fästning och långt innan glöggen kallnat börjar de dyka upp. De oönskade julklapparna på begagnat-sajterna. 

I år har de varit fler än någonsin. Enligt statistik från Tradera såldes det under julafton 24 procent fler oönskade julklappar på sajten jämfört med förra året. 

“Dagarna efter julafton är det lätt att lockas av mellandagsrean för att fynda nya kläder och teknikprodukter”, säger Sofia Hagelin, presschef på Tradera i ett pressmeddelande.

“Men andrahandsmarknaden är ett utmärkt tillfälle att vara snäll mot både plånbok och planet och bidra till mer hållbar konsumtion.”

Framförallt är det Lego, toppar och barnkläder som skeppas vidare nästan direkt från under granen. 

Siffrorna kan förklaras av att vi går mot sämre tider ekonomiskt och Hagelin säger till Svd att det är en största ökningen på många år. 

Även Blocket såg en snabb tillströmning av julklappar och redan vid halv två på julafton dök den första julklappen upp (en läsplatta).

“Generellt är det julklappar av lite dyrare karaktär som säljs vidare”, säger Kitty Ehn, kommunikations- och hållbarhetsansvarig på Blocket.

“Inte den lilla leksaksbilen utan något mer värdefullt”. 

Här är de julklappar som dominerade på Tradera under julafton.

  • Lego
  • Toppar & tröjor
  • Barnkläder
  • Klänningar
  • Porslin
  • Parfymer
  • Konsolspel

Läs också: Från bollhav till dot com-krasch – så överlevde Tradera mot alla odds

Läs mer