Sök

Succén Break Room: “Jag hoppas kunna sälja bolaget”

Break RoomEntreprenörShift

Claudia Orellana, grundare Break Room. Foto: Press

Julia Lundin

Julia Lundin

Reporter

Rummet där du slår sönder saker har gjort succé och drömmen var att skala till andra städer. Men tuffa livsförändringar har krävt uppoffringar. Nu vill Claudia Orellana sälja konceptet.

“Jag drömmer om att starta någonting nytt”, säger entreprenörssjälen, som fick ett stipendium under fjolårets omgång av Shift.

2022 är inte precis känt som ett år som kommer att gå till historien som det mest positiva. Ett “rage room”, där människor kan få utlopp för sina aggressioner genom att slå sönder saker, låter väl därför helt rätt i tiden, eller hur?

Malmöbördiga Claudia Orellana hade precis fått sitt andra barn och vantrivdes på sin arbetsplats. Vardagslivet var sådär påträngande som det kan vara ibland. Hon och dåvarande sambon hade precis fått nys om “rage room” och en dag när de var som mest låga på energi såg de konceptet på tv.

LÄS MER: Nedräkningen har börjat – här är (nya!) Shift!

De var sålda. Varför fanns det inte såna här rum i vart och vartannat kvarter? Fem månader senare hade de startat sin egen business – Break Room i Malmö. I fjol gick bolaget hela vägen till final i Shift där Claudia Orellana hyllades för sitt engagemang. Hon fick dessutom motta ett stipendium på 200.000 kronor.

“Jag har alltid velat ha ett eget företag, och eftersom jag ville från mitt dåvarande jobb så var detta en väg ut. Det här var ett koncept som inte fanns”, berättar hon för Breakit.

Claudia Orellana började med att leta lokal i ett industriområde, för det kändes mest logiskt. Men till slut hamnade de på köpcentret Entré i Malmö.

Till en början hämtade Claudia Oreallana upp alla grejer som folk skulle slå sönder  – på företag och hos second hand-butiker. Men när verksamheten var på rull så började de istället få sakerna levererade.

“Vi betalar inget för grejerna, utan ger en symbolisk summa till välgörenhet, för att de tar sig tiden att lasta.”

Medan många startups kämpar med att få in kunder till sina verksamheter har det här aldrig varit något problem för Break Room. Sedan starten för ett år sedan besöker varje månad runt 250 kunder lokalerna.

“Mitt bekymmer har varit att möta efterfrågan. Det passar verkligen alla, men framför allt är det många kvinnor som besöker oss, vilket jag inte trodde. Företag kommer hit när de har haft en intensiv period. Föräldrar kommer med sina tonåringar för att lätta på trycket”, säger Claudia Orellana, och minns ett möte väl:

“Jag träffade en mamma med en son som hade haft det tufft med mobbning. Det fina med Break Room är att vi hjälper folk genom stress och sorg. Fördomen är att det är crazy people som kommer hit, men så är det inte.”

Omtumlande livssituation sätter stopp

En på många sätt framgångsrik verksamhet, men mycket har hänt på vägen och planer har grusats. Mitt under Shift-finalen så separerade nämligen Claudia Orellana från barnens pappa, då även partner i bolagsbygget.

“Förutsättningarna har förändrats helt. Jag är numera ensamstående mamma och har fått kompromissa med tid. Eftersom jag också jobbar helt själv så hinner jag knappt tömma av lassen med saker som kommer. Det är tungt.”

I och med den förändrade livssituationen är Claudia Orellana för låst till själva platsen. Drömmar om att skala konceptet har fått läggas på is.

“Jag var så taggad på att trappa upp och expandera till Köpenhamn, Stockholm och Göteborg, men det blir svårare.”

Hon funderar nu på att sälja verksamheten för en billig peng.

“Jag behöver någon som driver det framåt. Jag är så kluven om jag ska sälja eller ta in en affärspartner på något vis. Därför står det still just nu. Men något måste hända. Det blir inte konkurs i alla fall, då driver jag det hellre själv.”

Vill du vid en eventuell försäljning vara kvar inom bolaget?
“Ja, jag hade kunnat tänka mig att vara med på ett hörn som stöd, men utan ägandeskap.”

Hon minns tillbaka på uppstartsfasen som höll henne vaken om nätterna.

“Att bygga, testa i omgångar, fixa saker. Nu när det funkar vill jag utveckla, men då tar det stopp.”

Hur ser den närmsta framtiden ut för din del?
“Jag vill fortsätta på entreprenörsvägen. Jag drömmer om att starta någonting nytt. Min hjärna börjar bli rastlös och går på högvarv med affärsidéer.”

Vad är du mest stolt över?
“Det största är när folk påminner mig om hur mycket jag har åstadkommit. Emellanåt skäms jag när jag inser att jag har satsat allt, men jag har underskattat mig själv. Att jag har lyckats komma ända hit med mitt första projekt, kan jag vara stolt över.”

Vad har Shift betytt för dig?
“Där och då behövde jag Shift. Det var exakt då jag skulle separera och jag behövde den knuffen som sa att du kommer klara det här. Jag behövde bekräftelsen och det var dessutom en fantastisk ekonomisk push.”

Är du en startup som letar kapital och vill bygga nätverk? Sök till Shift! Vi har ett nytt upplägg som du kan läsa om här. Ansökan öppnar den 16:e januari, vi ses!

Det här är Shift 2023

Shifts vision är att koppla ihop riskkapitalet runt Stureplan med förortens vassaste entreprenörer. Alla är välkomna att söka, men vi fokuserar extra mycket på entreprenörer från förort och landsort.

Ansökningsperioden håller öppet mellan 16:e till 26:e januari, och sker på denna sida. En jury kommer gå igenom alla bidrag och välja ut tio team som får en plats i finalen den 14:e mars i Stockholm. Innan finalen kommer teamen få individuell coachning av våra partners – SEB, Novax, Ingager, Nyvik, Alfvén & Didrikson, Swedia, Almi Invest och Volati. Målet med coachningen är att både skapa nya nätverk och vässa respektive teams pitch.

På finaldagen får entreprenörerna pitcha sina idéer för investerarpanelen som består av Susana Meza Graham (Aldreon), Joo Sundström (Vera Invest), Jennie Sinclair (entreprenör och investerare), Anders Jacobson (Seven District), Pär Svärdson (Apotea), Tommy Jacobson (Zenith), Mikael Wintzell (Wellstreet) och Per Josefsson (Jofam). Nio team får 100.000 kronor vardera i ett stipendium från Shifts investerarpanel. Det vinnande teamet får en investering på runt 1 miljon kronor från Shift-investerarna. Värderingen på bolaget görs upp på plats mellan teamet och investerarna.  

Breakit och Bling Startup tillhandahåller en plattform för att entreprenörer och investerare ska mötas. Ansvaret för att investeringarna slutförs åligger investerarna och entreprenörerna själva. Efter att eventet avslutats genomförs en sedvanlig Due Dilligence-process.

Läs mer