Sök

Techprofilerna ni älskade att läsa om – här är några av årets hetaste intervjuer

SpotifyPerfect Day Mediae-handel

Breakit

Breakit

Personporträtten och helgintervjuerna ni älskade att läsa 2022 – vi inleder nya året med att ge er 17 spännande texter från förra året.

Prima helgläsning utlovas!

Vilka är människorna bakom siffrorna? Hur har resan sett ut, och vad händer i framtiden? Lika mycket som vi på Breakit älskar att berätta om bolagen älskar vi att ta reda på så mycket som möjligt om personerna bakom.

Här är några av intervjuerna från 2022 som ni gillat allra mest.

Lennart, 71, bygger en av Sveriges största techportföljer – här är allt han äger (miljardbolag, snabbväxare och en nybliven exit)

Han investerar miljoner till höger och vänster. Sedan lutar han sig tillbaka.

Svea Ekonomis grundare Lennart Ågren har blivit en maktfaktor i den svenska fintechvärlden och avslöjar sin filosofi för Breakit.

“Krångligare än så behöver det ju inte vara”, säger han.

Breakits Martin Hävner möter profilen i en stor intervju – och listar alla investeringar under de senaste åren. Läs mer här.

Elit-mingel gav Aysha Jones miljoner i kapital – nu tar hon över sminkbolaget Färg

Influencern och aktivisten Aysha Jones följde med på ett mingel i näringslivets finrum – som förändrade allt. Nu har hon köpt sminkbolaget Färg.

“Jag hade aldrig trott att det här skulle komma ur den kvällen”, säger hon i en intervju med Breakit. Läs mer här.

Karolina Roslund styrde Hannah och Amandas flaggskepp – vd:n om bolagets kollaps, Abba-Björn och akutmöte på liten ö: “Jag låste in mig och grät”

I juli kom beskedet att Karolina Roslund lämnar vd-rollen för Perfect day media – en månad efter att Breakits Julia Lundin träffat henne för en stor intervju om de turbulenta åren med att vända bolaget. Spännande läsning!

Hon är toppchef på miljardbolaget i Silicon Valley – berättar om misstagen, utmaningarna och succéreceptet

Amerikanska datajätten Snowflake har ett börsvärde på drygt 500 miljarder svenska kronor. Som marknadschef har Denise Persson varit och byggt upp bolaget från 100 till 4500 anställda.

Läs om hennes resa i denna exklusiva Breakit-intervju av Emil Widhagen.

Från Bingo Rimérs högra hand till (potentiell!) Web3-drottning: "De mest framgångsrika bolagen byggs nu"

Viktoria Wyckman lämnade toppjobbet på influencerbolaget Relatable för att utveckla communities i Web3. 

Med acceleratorn Culture Defined ska hon hjälpa varumärken att övervinna rädslan för det nya. För Breakits Julia Lundin berättar hon om sin resa – där hon utan utbildning och helt self made, slängt sig ut i Londons techvärld. Läs mer här.

Influencersyskonen Holmqvists sminkbolag Hickap rusar – "Satsar stort på Tiktok"

Från att själva packa sminkborstar i bubbelplast till att bli ett globalt sminkvarumärke. Wilma och Emil Holmqvist har nycklarna till framgången som influencer brand.

“Vi har hittills tackat nej till riskkapital, men om tajmingen är rätt så kan det vara intressant”, säger influencern och vd:n Emil Holmqvist i en intervju med Beakits Julia Lundin. Läs mer här.

Så ska Caia lyckas utomlands utan Bianca Ingrosso: “Måste vara realistisk”

Succébolaget Caia Cosmetics rullar ut på nya marknader. I år står Tyskland i fokus.

Strategin är klar – men vd:n Adeline Sterner vill skynda långsamt på en spelplan där Bianca Ingrosso inte är lika känd som hemma.

“Man måste vara realistiskt. Vi kan inte ha samma förväntningar på andra marknader, för där har vi inte Bianca”, säger Adeline Sterner.

Breakits Åsa Johansson träffade Caia-vd:n i en stor intervju på skönhetsbolagets bubbliga huvudkontor. Här berättar hon om strategin framåt, utmaningarna med influencer marketing och om hur det är att vara vd i ett bolag där grundaren är så framträdande. Här hittar du hela intervjun.

Från hockeylegendar till techentreprenör – Mats Sundin om nya projektet: "Kan sova gott om natten"

Han är sedan länge en levande legend i hockeytokiga Toronto för sina prestationer i stadens lag.

Idag har Mats Sundin sadlat om helt, och driver idag techbolag i Stockholm. I en exklusiv intervju med Breakit berättar Mats Sundin för första gången om projektet.

“Jag brinner minst lika mycket för det här som för hockeykarriären”. Läs mer här.

Okända Voi-grundaren Adam Jafer ska hitta Seqouias nästa enhörning: “Riktigt bra läge att satsa på web3 nu”

Vi skriver ofta om elsparkcykelbolaget Voi och deras konkurrenter. I fronten står ofta vd:n Fredrik Hjelm eller operativa chefen Douglas Stark. Men bakom bolaget finns också den tekniska medgrundaren Adam Jafer, som knappt har synts utåt.

Nu har doldis-grundaren gått in på den legendariska VC-firman Seqouia som scout, med fullt fullt fokus på att hitta nya startuos i den snabbt framväxande blockchain- och web3-industrin.

För Breakit berättar Adam Jafer allt om de tidiga Voi-åren, de viktigaste lärdomarna från den första tiden som investerare och vilka startups som är hetast just nu i en exklusiv intervju

Vägrar kontor och startade på Bali – nu gör 84codes över 100 miljoner i vinst

Han tröttnade på kontoret, sa upp sig och tog sitt pick och pack och flyttade till andra sidan jorden.

Nu drar han in nästan 200 miljoner (mer än hälften är ren vinst!), men gillar fortfarande inte kontoret.

I en lång intervju berättar Carl Hörberg om nycklarna bakom succén, skräcken när Amazon utmanade, varför han inte tror på riskkapital – och hur det kommer sig att han har bytt det tropiska klimatet mot snö och fjäll i Åre. Läs mer här.

Okända svenska fintech-raketen omsätter 1,7 miljarder på presentkortbetalningar: “Har velat hålla låg profil…”

Varken Breakit eller något annat affärsmedia har skrivit om dem – trots att de nu omsätter långt över miljarden, har tagit in 100 miljoner – och går med vinst.

Bitrefill står för en tredjedel av alla betalningar som görs med kryptovaluta i världen och används till allt från vanliga e-handelsköp – till att betala elräkningar och amorteringar.

“Vi har rätt medvetet hållit låg profil i Sverige men någon gång är det väl dags öppna sig”, säger medgrundaren Michel Gustavsson. Läs mer här.

Hon satsade allt och har nu omsatt 60 miljoner på snigelsekret och fuktmasker

Hon var med och tog K-beauty till Sverige – ni vet trenden med koreanska ansiktsmasker och ingredienser som snigelsekret. Linn Weilar fick en snilleblixt och åkte ensam till Sydkorea för att få ensamrätt på flera stora märken.

Fem år senare har bolaget omsatt 60 miljoner kronor. För Breakit berättar skönhetsentreprenören om hundåren när hon personligen delade ut paket på julafton, klavertrampen i Seoul och hur entreprenörslivet är en bergochdalbana som fortfarande ger henne kickar. Läs mer här.

Pirate Bay-grundaren Peter Sunde till attack mot Spotify och nya serien: “Har förstört för kreatörerna – nu är det kört”

Peter Sunde var i ropet i mitten på 00-talet som frontfigur för Pirate Bay.

När nya Spotify-serien släpptes häromveckan hamnade han återigen i rampljuset, där den fiktive Peter Sunde (spelad av Valter Skarsgård) har en viktig biroll.

Breakit ringde upp Peter Sunde för att höra vad han tycker om serien, vad som egentligen hände i musikindustrin under 00-talet och varför han menar att Spotify har förstört för artisterna. Läs hela intervjun här.

Lager 157 och Stefan Palm står när andra faller – växer till nordisk jätte (helt utan reklam)

Nästan helt under radarn håller Lager 157 på att växa ut till nästa svenska detaljhandelsgigant. Nu har kedjan gått in på den danska marknaden och kan samtidigt stoltsera med siffror som många andra klädbolag bara kan drömma om.

“Jag tror att det är receptet”, avslöjar grundaren och vd Stefan Palm i en stor intervju med Breakits Martin Hävner.
 

Diplomatbarnen bröderna Bard Bringéus gjorde (typ) revolt – blev entreprenörer

En har grundat ett modebolag, den andre ett nytt medieföretag.

Men det finns på samma gång stora likheter mellan bröderna Axel och August Bard Bringéus.

“Näringslivet var så främmande för oss att det lockade”, säger en av bröderna om uppväxten i ett diplomathem i en lång rad olika länder.

I en stor intervju berättar de om första jobbet hos Johan Staël von Holstein, längtan efter kontroll och varför de inte känner att de behöver tävla med varandra.

Nik Storonskys Revolut står starkt när andra faller – växer och anställer: “Turbulensen har inte påverkat oss”

Nik Storonsky har grundat en digital bank som idag värderas till över 300 miljarder kronor.

Senaste åren har hans Revolut på allvar gett sig in på den redan konkurrensutsatta nordiska fintech-marknaden. Dessutom har de lanserat en BNPL-tjänst (köp nu, betala senare), och därmed på allvar tagit upp konkurrensen med Klarna.

“Det är inte svårare att skala upp nu än förra året. Vi är lönsamma och växer intäkterna, marginalerna och fortsätter att anställa”, berättar Nik Storonsky i en helgintervju med Breakit.

Helelektriskt slopas och närmare 10 miljarder saknas – så ska Heart Aerospace få oss att flyga på el inom sex år

400 miljoner kronor har plockats in men det saknas fortfarande miljardbelopp.

Kapitalet behövs snabbt. Om bara sex år ska en rad flygbolag använda de svensktillverkade eldrivna passagerarplanen. Men kundernas krav på större flygplan har fått grundarna att slopa visionen om helt eldrivet och gått över till hybrid.

“Det viktigaste för oss och för att det här ska kunna hända är att det finns en stor marknad”, säger vd:n och medgrundaren Anders Forslund.

Breakits Åsa Johansson har varit i Göteborg och besökt Heart Aerospace och duon bakom bolaget som ska göra det kommersiella flyget eldrivet. Läs mer här.

 

Läs mer