Under gårdagen kom nya uppgifter kring det som ser ut att bli en av de största affärerna någonsin med ett svenskgrundat techbolag i centrum.
En rad internationella riskkapitaljättar har kommit in med konkreta uppköpsbud på Nasdaq-noterade Qlik. Buden ligger på över 22 miljarder kronor och de nuvarande ägarna utvärderar nu erbjudandena tillsammans med sin rådgivare, investmentbanken Morgan Stanley.
En affär eldas på av den nye storägaren, hedgefonden Elliott som kontrollerar 9 procent av aktierna. Elliott kom in som ägare i Qlik med den uttalade ambitionen att hitta en köpare till hela bolaget. En talesperson för Elliot uppgav till Breakit i mars att fonden ”inlett samtal med Qliks ledning om möjligheter att öka aktieägarvärdet, inklusive en potentiell försäljning av företaget och andra strategiska åtgärder”.
Och nu verkar alltså en storaffär vara på gång. Riskkapitalbolagen Bain Capital, Permiera och Thoma Bravo har alla lämnat in bud, enligt nyhetstjänsten Bloomberg.
Går affären igenom innebär det ett riktigt klipp för svensken Lars Björk som är vd i Qlik. Lars Björk sitter på aktier och optioner i Qlik som vid ett uppköp skulle ge honom runt en kvarts miljard kronor i kontanter. Kanske kommer han då att investera en del av dessa pengar i svenska startups. Redan tidigare har han nämligen gjort den typen av investeringar och så sent som i mars blev det känt att han gått in med kapital i den skånska säkerhetsappen Allone.
Lars Björk blev vd för Qlik 2007 men började jobba för Lundabolaget redan 2000.
“Jag har fått förmånen att göra en kolossal resa på och tillsammans med Qlik. Från de allra första dagarna då vi hade 25 medarbetare till i dag, då vi är 1 500 personer som jobbar i företaget. Vi anställer mer än 25 personer i månaden, berättade Lars Björk i en intervju med CFO World för tre år sedan.
Idag har Qlik växt ytterligare både i antal anställda och omsättning. Bolaget har över 2000 medarbetare och omsätter drygt 5 miljarder kronor. Förra året utsågs Qlik till ett av världens mest innovativa tillväxtbolag av affärstidningen Forbes.
Bolaget grundades 1993 i Lund men idag ligger huvudkontoret i Philadelphia. Fortfarande ligger dock merparten av utvecklingen kvar i Lund där bolaget har runt 500 anställda ingenjörer.
Bakom framgångssagan Qlik ligger en teknik för att analysera stora datamängder. Qlik har tagit fram ett verktyg, Qlikview, som blivit en riktig storsäljare.