Sök

KRÖNIKA

HANNA ÅKESSON: Techfamiljen håller på att gå sönder och de bortskämda barnen kastas ut – här är uppsidan

Tech

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Pengarna sinar, barnen påstås ha blivit bortskämda och familjen håller på att slås sönder. Vi snackar inte om konstellationen föräldrar-barn utan ett av techvärldens mest älskade narrativ – det om bolaget som en enda stor familj.

Men det finns ett juleljus i mörkret – hoppet om en mycket friskare och mer hållbar företagskultur.

Barnen gråter för att de fick fel klappar, svärfar säger ”sanningar” efter snapsen och skilsmässan hänger i luften. Julen som traditionellt ska vara vårt ljus mörkret, då det finaste vi har dukas fram, kan också tära på den sociala konstellationen vi kallar familj. 

En annan familj som är under press 2022 är techfamiljen. Här syns redan sprickorna i fasaden. 

Under det gångna året har varslen haglat på de stora och små techbolagen. I Sverige har det sparats in på tjänster på Klarna, Kry och Voi bland andra. I USA har Facebooks moderbolag Meta kapat personalstyrkan med hisnande 11.000 personer. Antalet Twitter-anställda ska enligt de senaste uppgifterna har decimerats med 75 procent. 

Även här har man varit familj. Åtminstone så har det under det senaste decenniets stora techvåg varit det populära narrativet. ”Bli en del av Voi-familjen”, lyder en jobbannons från elsparkcyklarna. På Klarna kallas de insvurna klarnauter (på Breakit säger vi breakers).

I Silicon Valley har man inte bara jobbat tillsammans. Man har rest tillsammans. Man har lekt tillsammans. Och man har dejtat varandra. Att spendera all sin tid med den innersta kärnan, familjen, har uppmuntrats från högsta ledning.

Nyligen skrev vi att Spotify nu drar ner på den måltidsservice som funnits på kontoret, förmåner som anställda inne på kontoren har kunnat ta del av.

“Vi kommer bli mer försiktiga vad gäller var vi erbjuder mat”, skrev Spotify-chefen.

Inga mer gratisluncher.

Tech-vd:arnas besked kan bara beskrivas som en kalldusch. På Meta fick de anställda snällt sitta hemma och vänta på ett mejl om huruvida de hade jobbet kvar. De portades omedelbart från bolagets alla känsliga system och fick bara tid på sig att formulera sina elektroniska avsked. 

Hejdå och tack för denna tid. 

Så mycket för att vara en familj då. 

Det är ju ganska klassiskt när man tänker på det, som en klok kollega formulerar det. När det går bra för bolagen så är man en familj. Då finns det ölkyl, shuffle board, flextider och gratis mat. De anställda ska skämmas bort. Annars kanske de får för sig att bilda familj med någon annan. 

I den fasen vi befinner oss nu kommer de kapitalistiska grundlagarna i spel igen. Förlust måste vändas till vinst, annars blir det inga klappar (läs: kapital). Kostnaderna har dragit iväg och de anställda har blivit bortskämda. Då ryker fussball-bordet och plocksalladen. Och inte bara det. Även personalen får foten. Familjen splittras och narrativet skrivs om. 

De stora excessernas tid var kanske redan på sluttampen, efter fem år av nästintill ohämmad tillväxt för tech. 

I somras förutspådde CNBC:s Jim Cramer att techsektorn förberedde ett uttåg från Silicon Valley. Han hävdade att toppcheferna hade fått nog av attityderna hos de unga anställda i norra Kalifornien. 

”De har tröttnat på San Francisco-personalen, som de anser är full av bortskämda dumskallar som är där en dag och drar iväg till något annat en annan dag.”

Frågan som Mad Money-programledaren till synes inte ställer är vem som är ansvarig för att ha skapat ”de bortskämda barnen” i Silicon Valley – de som bokstavligt talat haft lekplatser på jobbet. 

Bortskämdhet är kanske inte det första man tänker på när man tittar techvärlden just nu. I USA är tech den sektor som drabbats hårdast av den ekonomiska inbromsningen. Enligt sajten Layoffs.fyi, ett projekt som den San Francisco-baserade entreprenören Roger Lee står bakom, så har 152.000 förlorat jobbet i skrivande stund.

Vis av samlade erfarenheter från år av julfirande så kanske ett hälsosamt frigörande från familjen är den enda hållbara vägen framåt, även för techsektorn.

Det klingar falskt att prata om familj och sedan sparka ”barnen”. Och nog känns det både syrefattigt och sektlikt att förvänta sig att de anställda ska spendera all sin tid och kärlek på arbetsplatsen.  

Det går att brinna och gemensamt sträva, fira framgångar tillsammans och kämpa sida vid sida i motvind även om jobbet är ett jobb, och inte familjen med stort F. 

Läs mer