Sök

Elon Musk låter följarna avgöra hans öde som Twitter-vd

TwitterSociala medier

Elon Musk. Press: TT

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

En majoritet av följarna har röstat för att Elon Musk kliver ner från vd-posten.

Frågan är: Vad händer nu?

Elon Musk har låtit Twitterföljarna rösta om hans framtid som vd på sociala medier-plattformen han äger sedan i höstas. På söndagen lade entreprenören ut en omröstning med frågan: ”Bör jag kliva ner som vd för Twitter? Jag kommer att följa utfallet i omröstningen”.

Undersökningen stängde strax efter lunch, svensk tid, och resultatet visade att en klar majoritet – nämligen tio miljoner människor – röstade för att entreprenören skulle kliva åt sidan, 57,5 procent mot 42,5 procent.

Nu hopar sig frågorna. Det mest uppenbara frågetecknet gäller ödet för Musk och Twitter – vad händer nu? Enligt Elon Musk finns det ingen efterträdare, skriver Reuters.

En annan fråga är om Elon Musk missbedömde sin egen popularitet på plattformen eller om det här är del av en större plan. 

En del av följarna reagerade med irritation och ilska på undersökningen, kan man utläsa i tråden. Flera ifrågasatte om det här verkligen var en fråga som skulle avgöras genom just en Twitterundersökning. 

Möjligheten att Elon Musk kliver ner från vd-posten får åtminstone en grupp att jubla, nämligen Tesla-investerarna. Bolaget steg 5 procent i förhandeln på Wall Street efter att omröstningen stängde. 

Kontroverserna har avlöst varandra

Elon Musks korta karriär vid rodret på Twitter har varit full av kontroverser – från massuppsägningar (personalstyrkan har kapats med 75 procent på sex veckor) till tystade konton.

Förra veckan kritiserades Elon Musk för att ha stängt av flera konton tillhörande journalister. Det handlade om reportrar på Washington Post, CNN och New York Times som har granskat Elon Musk.

Sedan dess har Washington Post-journalisten Taylor Lorenz släppts in i värmen igen, skriver Axios.

I helgen skrev flera medier också om att det nu är förbjudet att göra reklam för andra sociala medier på Twitter, till exempel att skriva ”följ mig på Instagram”. 

Nyhetsbyrån Axios skriver vidare att Elon Musk vill ta in nya pengar i bolaget till samma värdering som han köpte bolaget för, 44 miljarder dollar.

Elon Musk har inte sagt hur mycket nytt kapital han försöker samla in, och han har inte heller gett investerarna några finansiella uppdateringar om läget i Twitter.

I samband med att Musk köpte ut Twitter tog han med sig en rad investerare såsom Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, Fidelity och Oracle-grundaren Larry Ellison.

Läs mer