Sök

Konsumentverket inleder ärende mot Pontus Rasmusson – anser att han bryter mot lagen

KonsumentverketinfluencersMarknadsföring

Pontus Rasmusson, influencer och tidigare youtuber. Foto: SVT/Lilla Aktuellt

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Influencern Pontus Rasmusson är i nytt blåsväder. Konsumentverket anser att han bryter mot lagen och har inlett ett ärende.

Om man inte visste vem influencern och youtubern Pontus Rasmusson var innan hösten 2022 så är det ganska sannolikt att man vet det idag. Han stängdes av från Youtube, där han var femte störst i Sverige, efter en granskning från SvD, med hänvisning till att han sexualiserade minderåriga. Detta efter att Pontus Rasmusson bland annat läst följarnas hemligheter i en video, där flera var av grov sexuell natur och handlade om övergrepp.

I SvD:s granskning hamnade även influencerns intäktskällor under lupp.

Nu har Konsumentverket inlett ett tillsynsärende mot Pontus Rasmusson, skriver tidningen. Där gör man bedömningen att han bryter mot lagen, att influencern brister i reklammärkningen och gör direkta köpuppmaningar till barn.

“Produkterna är inriktade på ett sådant sätt att det särskilt lockar barn”, säger Konsumentverkets jurist Maja Rogemyr

Det handlar bland annat om ett inlägg på Instagram där Pontus Rasmusson har uppmanat sina följare att betala för hans innehåll via Patreon. Han skriver att för att ha råd med en prenumeration kan man till exempel hjälpa till i hemmet eller göra läxorna direkt när man kommer hem. Han skriver att man även kan önska sig en prenumeration i julklapp.

Pontus Rasmusson har nu fram till den 9 januari på sig att svara på anklagelserna. Vidtar han inte åtgärder kan fallet tas till domstol.

Influencern har slagit ifrån sig anklagelserna att han sexualiserar barn, bland annat i en intervju med Lilla Aktuellt

Han har också sagt att han inte vänder sig mot en speciell målgrupp i ett mejl till SvD:

“Såvitt jag vet finns det många som är över 18 år som får julklappar av sina föräldrar, som bor hemma och kan hjälpa till och som pluggar. Jag ger aldrig direkta köpuppmaningar till personer under 18 år.”

Läs mer