Sök

Följde Elon Musks privatplan – stängs av från Twitter

TwitterSociala medier

Hanna Åkesson

Hanna Åkesson

Webbredaktör

Elon Musk lovade att stå upp för yttrandefriheten.
Nu har Twitter stängt ner kontot som följde hans privatjet.

“Om yttrandefriheten går förlorad i Amerika är tyranni det enda som väntar”. Orden är Elon Musks som lovade att göra Twitter till en utpost för rätten att uttrycka sig fritt när han köpte sociala medier-plattformen för 44 miljarder dollar tidigare i år. 

Men hur går det då i praktiken för Elon Musk?

CNBC skriver att Twitter har stängt ner kontot @elonjet som drevs av collegestudenten Jack Sweeney med omkring en miljon följare. Kontot lokaliserade Elon Musks privatjet i realtid genom offentlig flygdata.

Sweeney twittrade på onsdagseftermiddagen att även hans konto med konto med flygdata från Elon Musks rymdbolag SpaceX var nedstängt. Kort därefter försvann även Jack Sweeneys personliga konto från plattformen. 

“Det här är koordinerat och jag är säker på att Elon är underrättad”, skrev studenten kort innan sladden drogs ur för hans egna konto. 

Elon Musk skrev på Twitter under gårdagen att publicera var någon befinner sig i realtid bryter mot Twitters policy. Det är ett tvärt kast från tidigare under hösten, då Musk uttryckligen sa att han skulle försvara yttrandefriheten till den grad att inte skulle stoppa kontot som följde hans plan även om det utgjorde en säkerhetsrisk. 

Studenten Jack Sweeney säger att han blev förvånad av nedstängningen i veckan eftersom Elon Musk hade gett sitt ord. Samtidigt tillade han att Elon Musk en gång erbjudit honom 5.000 dollar, motsvarande över 50.000 kronor för att ta ner det.

“Det sista meddelandet från honom var ‘det känns inte rätt att ta ner det’”, säger Jack Sweeney till CNBC.

 

Var först med det senaste – ladda ner Breakits app!

 

Läs mer